Problem çözmede, problemi doğru tanımak ve çözümleri doğru bulmak çok önemlidir.
Problem çözme, problemi algılama ile başlar. Hiçbir problem yok demek veya problemleri algılamamak başlı başına bir problemdir.
Problem çözme tekniklerini, seminerlerimizde, şunları anlatarak başlarız.
Problemi çöze bilmeniz için, önce bir probleminiz olması gerekir. Daha sonrasında da bu problemleri çözebileceğiniz yöntem ve yolları tespit etmeniz.
Problemi tespit ettik. Çözüm yolları ve yöntemlerini de yazdık. Şimdi sıra,  problemin çözümünde kullanacağımız en uygun ve en avantajlı yöntemi diğerlerinden ayırmaya gelmiş demektir.
Peki, doğru çözümün hangisi olduğuna nasıl karar vereceğiz?  En az zaman, en az ekip, en az bütçe ve en önemlisi en az yan etkili olma kriterini göz önünde bulundurarak karar vereceğiz. Artık şunu biliyoruz ki; doğru başlangıçlar bizi doğru sonuçlara götürecektir.
Bu gün için en büyük sorun nedir diye, sokakta, karşınıza çıkan insanlarımıza sorsanız; alacağınız cevaplar öncelikle kendilerinin günlük hayatta yaşadıkları sorunlarla ilgili olacaktır. Akademik ve ekonomik odalara sorsanız en büyük sorun olarak kendi mesleki konuları ile ilgili sorunların en büyük sorunlar olduğunu ve derhal çözülmeleri gerektiğini söyleyeceklerdir.
Bu sorunları sıralayan insanlara siz yanlış düşünüyorsunuz veya öyle bir sorun yoktur demek sorunu ortadan kaldırmaz. Aksine problemden etkilenenlerin, problemden etkilenme şiddetini bir anda arttırır.
Ekonomide bir problem olabilir. Üretimde bir problem olabilir. Çevrede problemler olabilir.  Adliyelerde dava çokluğunun yarattığı problemler olabilir. Trafikte bir Problem olabilir. Aile içinde, komşular arasında, parti içinde, partiler arasında, meslektaşlar veya müşteriler arasında bir probleminiz olabilir. Peki, bu problemlerin çözümüne nerden başlamak gerekir?
Problemleri yazdığınızda, (yazılı problemleri görmeniz daha kolay olacaktır.) bu Problemlerin ortak paydasını bulmanız gerekir. Ortak paydayı bulduğunuzda, çözüme nereden başlamanızı da buldunuz demektir.
Problemleri bulduk önceliklerini doğru sıraladık. Problemlerin ortak etkileneni ve sebebini de bulduktan sonra, sizi çözümde başarıya götürecek şey, sorunu yaratan etmeni, en kısa sürede, en az ekiple, az bütçe ile çözebileceğiniz yöntemi uygulamak olacaktır.
Doğal olayların meydana gelmesi hariç, yaşadığımız hemen, hemen her problemi ortaya çıkaran insanlardır. Yada sorunu ve problemi çözmek için çaba göstermeyerek problemin var olmasını sağlayan insanlardır.
Ben olsaydım, yaşadığımız problemlerin çözümüne insandan başlardım. Problemi insandan çözmeye başlayınca, çözüm yönteminin de eğitimden başka bir şey olmadığını hemen görürüz. Eğitim konusunda, anne baba eğitimi ile başlar, eğitimcilerin eğitimine geçer, aile ve okulun dışındaki eğitenlerinde bu yapılmış yapılara zarar vermesine asla müsaade etmezdim.
saygılarımla