PARA-PARA-PARA
Dünyada insanlığın devletleşmesi ve sınırların ortaya çıkmasından kısa süre sonra para kullanılmaya başlanmıştır. Paranın dünyada yarattığı değişim o kadar hızlı ve etkili olmuştur ki dünyada sosyolojik yapıda değişikler peş peşe gelmiştir.
Tarım toplumu olan dünyada, paranın yarattığı etkiler yavaş, yavaş olurken, sanayi toplum yapısına geçildiğinde paranın değişimlere etkisi hızlanmıştır. Bilgi toplumu haline geldikçe de paranın sosyal yapılarda yarattığı değişiklikler baş döndürücü bir hıza erişmiştir.
Bilgi çağında, iletişimin ve bilgiye ulaşımın kolaylaşmasının yanı sıra makineleşmenin de etkisiyle toplumlardaki sosyal ve ekonomik yapılar hızla değişmiştir.
Kervan geçmez, kuş uçmaz bölgeler kısa sürede yollara, hava alanlarına kavuşmuş, konvoyların geçtiği, milyonlarca turistlerin konakladığı, kuşların uçaklardan korktuğu yerler haline gelmeye başlamıştır.
Değişim, paranın ve bilginin ulaşıla bilirliği arttıkça daha hızlanmış, bu değişimler, paranın ve bilginin daha da etkili değişim yaratmasına katkı vermiştir.
Dünyada yüz yıllar süren güçlü ülke etkileri, para ve değerli madenlerin daha geniş coğrafyalarda kabul görmesi ile birlikte daha az süreli olmaya başlamıştır. İpek yolu üzerinden tekstil ticareti yapan zengin tüccarların yerini, makine ile tekstil üreten sanayici ve makine üreticileri almaya başlamıştır. Bankerlerin ve bankaların ortaya çıkması ile birlikte gelişime etki eden tüccar ve sanayiciler para gücünden etkilenmeye başlamışlardır.
Mal varlığının etkili olduğu dünya, paranın ve değerli madenlerin etkili olduğu dünyaya geçişi çok zaman almışken, emek yoğun üretimden, makine yoğun üretime geçiş daha kısa süreli olmuştur.
Takas ekonomisi dönemi ve makineleşmenin ilk dönemlerinde, dünyadaki değişimler sindirile bilir ve ulaşılabilirdi. Bilgi, iletişim ve teknolojinin hızla gelişmesinden sonra, değişimleri, sadece parası olan devletler değil, bilgiye önem veren, değişimleri doğru okuya bilen, ekip çalışması yapan, çatışan değil, çalışan toplumlar doğru yönetebilir hale geldi. Buna karşı duran şirketler battı, duvarlar yıkıldı. Tahtlar savruldu.
Bu günün dünyasında, parasınından, üretimininden ve tüketimden gelen, gücünü kullanan devletler, dünyanın süper güçleri olmaya doğru hızla koşarken, askeri gücü kullanan ülkeler, gelecekte silah alacakları ve silah üretecekleri paraları ve ittifak edecekleri dostları kalmayacakları için sıralamalarını bu ülkelere terk etmek zorunda kalacaktır.
Önce Alman Markı, daha sonrada Euro, dolar karşısında resevr para olama güçlerini hızla kaybetmeye başladılar. Çin Yuanının, resevr para yolunda hızla ilerlediğini ve Euro’nun boşalttığı yeri doların değilde Yuan’ın doldurduğunu görünce, geleceğin süper gücünün Çin olacağını tahmin etmesi zor olmasa gerek.
Para, dostu olan Bilgi, iletişim ve teknolojiyi de yanını alarak, dünya da, daha kısa sürede, daha etkili değişimler yapacaktır.
Saygılarımla.