Efendim herkes zengin olmak ister. Bu çok normal bir durumdur. Normallikle anormallik arasındaki fark, zengin olduktan sonra ne yapacaksın sorusuna özellikle kişilerin içinden verdiği cevaplardan sonra başlıyor. Yani zenginlik isteği normal bir durum ama zengin olunca ne yapacaksın sorusuna verilen cevaplar, isteklerinizin, normal mi? Anormal mi olduğunu belirliyor.
Zengin olmak ister misiniz? Sorusuna çoğunlukla şu cevabı almışımdır. Evet, ama günlük hayatım da çok büyük değişiklikler olmayacaksa zengin olmak isterim.
Kim istemez ki ilk cevaplar arasında en yüksek puana sahip olan cevaptır.
En hoşuma giden cevapsa” Allah ne verecekse yetecek kadar versin. Az verip muhtaç etmesin, çok verip azdırmasın.”
Bunlar günlük hayatta en fazla zenginle ilgili sorulan sorular ve verilen cevaplar. Fakat şu soru pek sorulmaz. Elde ettiğin bu zenginliği nasıl sürdürmeyi düşünüyorsun? Bu soru sıklıkla sorulmadığı için gazetelerde de sıklıkla şu haberleri okursunuz; “Piyango zengininin hazin sonu.”“O bir zamanlar en büyük ikramiyeyi kazanmıştı.”” Filanca talih oyunundan ikramiye kazanarak, şatafatlı hayat sürdü. Şimdi ise, ikramiye çıkmazdan önce ki günlerini mumla arıyor”.
Bu durum sadece talih oyunlarından zenginleşenlere mi aittir? Tabii ki değil.
O zaman zenginleşmenin nasıl oluştuğuna bir bakalım mı? Zenginleşme Bildiğiniz gibi; çalışma, yatırım, Tasarruf, işkâl, piyango ve mirasla oluşur.
Hepimizin bildiği bir söz vardır. “zenginlik kırk yılda bir el değiştirir “ diye. Bu söz genel olarak doğrudur. Fakat bu sözü size söyleyen birine neden bu böyle diye sorarsanız; çok eskilerde yüzde yüz doğru olan bu gün için sorundaki sebepler içinde yüzde onları karşılayan şu cevabı alırsınız. “Baba kazanır oğlu yer”. Bu gün ise sorunun sebepleri içinde en yüksek yüzdeliğe sahip olan sebep ise; Tüketici tercihlerinde ki hızlı değişimdir. O meşhur sözümüz bu gün söylenmiş olsaydı şöyle söylenmek gerekirdi;” Zenginlik beş yılda bir el değiştirir.”
Tüketici tercihlerindeki değişimi göremezsek, sektörünüzle ilgili dünyada ve ülkemizde üretim yapan firma sayıları nedir, bu pazara yeni giren ülkeler ve firmalar kim diri bilmez, talep fazlasını üretir, arz fazlası yaratırsak. Kriz yönetiminin artık günümüzde sürekli bir ihtiyaç olduğunu bilmezsek. Kalifiyeli elamanın çalışmalarından değilde ona vereceğimiz düşük ücretten para kazanmaya çalışırsak, hem babamızın kazancını hem de kendi kazançlarımızı yer bitirir. Zenginleşmemizi sürekli hale getiremeyiz.
Saygılarımla.