UŞAK İLİNE YATIRIM YAPMAK, BAŞKA İLLERE DE YATIRIM YAPMAK DEMEKTİR.
Uşak ilimizde, yaşayan nüfusu sadece merkez, ilçe ve köylerinin nüfusu olarak düşünürseniz yanılırsınız.Bu ormanı sadece ağaçlar topluğu olarak görmek kadar yanlıştır.
Uşak ilinde yaşıyorsanız, ilde en az nüfusa sahip olanların, Uşak ilinin yerlileri olduğunu, Uşak ilinde, yerleşik nüfusun büyük çoğunluğunun başka ilçe ve il kökenli insanların oluşturduğunu hemen anlarsınız.
Bunun birçok nedeni vardır:
Uşak ilinin, Cumhuriyet öncesi ve sonrasında çok güçlü bir sanayi şehri olması, bu nedenlerin başında gelir. Mesela 1800 lü yılların sonu,1900 lüyıların ilk yarısında Yılancıoğlu, şayak, kumaş ve battaniye fabrikasında 1500 kişi çalışmaktaymış ve ayni büyüklükte olan Bacakoğlu, Hacı gedik fabrikalarının yanı sıra, o günlerin en büyük sanayisi olan şeker fabrikasının üretime geçmesi de Uşak ilimizin sanayi kenti olmasını sağlamıştır.
Sadece sanayi ile yetinmeyen Uşak ili;Başta saraylar olmak üzere dünyanın her yanına dokudukları halıları yüz yıllardır göndermiştir. Her köyde yüzlerce ailede en az üç kişinin yat vaktine kadar bu halıları dokuması, tarımsal alanda, endüstriyel bitkiler olan, Pancar, çerezlik nohut, haşhaşın üretilmesi de her yaş ve cinsiyetteki insanların evde ve tarlalarda çalışması,Uşak ilineher gelenin severek yerleştiği, mutlu yaşadığı bir yer haline gelmesini sağlamıştır. Daha sonraları açılan üç adet organize sanayi bölgeleri de,Uşak ilimizin sanayi üretiminde var olan yarıştan koparmamıştır.
Uşak ilinin konumuda, göç almasında ve gelen insanların buraya yerleşmesinde önemli bir etkisi olmuştur.Deniz yolu hariç her türlü Ulaşım yollarının geçtiği bir il olması, 1980 lerin ikinci yarısından sonra birinci sınıf gümrüğün açılması, İzmir ihracat limanına kadar direk demir yolunun bulunması, Kara yolu ile Ankara, İstanbul’a 4- Antalya ya 3,5,-İzmir’e2,5- Afyon’a 1,15-Denizli, Kütahya, Burdur’a 2- Eskişehir’e 3 saat yakınlığı, Türkiye’deki her ile ulaşımının bulunması,Uşak ilimiz de sanayi, ticaretin gelişmesine ve göç almasını sağlamıştır.
Ne demiştik; Resmi verilerle, Uşak ilini değerlendirdiğinizde büyük yanılgıya düşersiniz. Resmi verilerde, ilin Nüfusu 359. 932, Yüz Ölçümü ise,5.341 km² dir. Günlük veriler yani ili etkileyen, ilden hizmet alan nüfus ve yüz ölçümü ise çok farklıdır.
Uşak ilimiz, Nüfus oranına göre genel bütçeden pay almaktadır. Oysa çevre iller, Kütahya’nın, Gediz, Simav,Altıntaş, Dumlupınar, Manisa ilimizin Selendi, Kula ilçeleri, Denizli’nin Çivril, Çal, Bekilli ilçeleri ile Gürpınar beldesi, Afyon ilinin, Hocalar, sandıklı ilçeleri ve Banaz İlçemize komşu olan belde ve köylerde yaşayan hem şehirlilerimiz, ilimizden, eğitim, sağlık, hizmetleri almaktadır. Uşak ilimiz genel bütçeden bu konularda eksik yararlanırken; bu illerin adı geçen ilçelerinde tüm bankaların şubeleri bulunmaması nedeni ve kendi il merkezlerinin Uşak ilimize göre daha uzak olması nedeni ile yurt içi ve yurt dışı, yani yurt dışında çalışanların mevduat ve tasarruflarının da ilimizde varlıklarında görülmektedir. Bu da ilimizin zenginleşmesin de sahte bir görüntü vermektedir.
Tıp fakültemizin açılması, başarılı bir üniversitemizin olması, çalışan hava alanı, Hızlı trenin geliyor olması ile gelen yeni nüfuslara iş ve aş bulmak zorunda olan bir ildir Uşak.
İşte bu nedenlerledir ki; Kümeleme esasları ile Uşak ilinde yerli Otomobilin üretileceği yer olarak seçilmesi, Balıkesir, Uşak, Güney, Denizli, Aydın çevre oto yolunun yapılması, Ege’yi, Karadeniz, İç Anadolu, Doğu ve Güney Anadolu’ya, Marmara ve Ak deniz bölgesinin bir bölümünü bağlayan İzmir Uşak yolunun en zorlu viraj ve rampalarının yer aldığı Yenişehir de ki Çataltepe dağının bir tünelle aşılır hale getirilmesi gibi konularda yatırımların yapılması sadece Uşak ilimize değil Ege bölgesine hatta bazı konularda ise Tüm Türkiye’ye yatırım yapmak demektir.
Saygılarımla.