Az gittik. Uz gittik. Dere tepe, düz gittik. Birde döndük, arkamıza baktık. Bir arpa boyu yol gittik. Çocukluğumuzda bize masallar okunurken, masal girişlerinde pirelerin ve develerin meslekleri anlatıldıktan sonra gidilen zaman ve alınan yol denkleminin çözümünün sonucunun bir arpa boyu yol gitme olduğu bize söylenir, şaşırırdık.
Artık, günümüz dünyasında imkânsız diye bir şey yok. Sadece zaman alan çalışmalar var. Her şeyin çok uzun süre geçmeden demode olduğu. Liste başı parçaların üç ayda unutulduğu, alınan kararların, yapılan yanlışlıkların, eskiden en az otuz senede ortaya çıktığı dünyadan, yanlışlıkların daha kısa sürelerde ortaya çıktığı bir dünyaya geldik.
Üniversitelerde öğretilen bazı bilgilerin bile mutlaka güncellenmelerinin yapılması gerekiyor. Özellikle tıp alanında bunu net bir şekilde görüyoruz. Yumurtayı, tereyağını kara listeye alan, yasaklayan öğretiler değişti. Yumurtayı, tereyağını normal ölçülerde tüketmeyi öğreten, öğretiler yerini aldı.
İktisatta olsun, eğitimde olsun, iş idaresinde olsun birçok kavram ve tavsiyeler değişti. Dünün melekleri bu günün şeytanları olurken, dünün şeytanları bu günün melekleri haline gelir oldu.
İş idaresinde uzun yıllar lider tipi, (X) tipi iken, daha sonra saltanata oturan lider tipi, (Y) tipi lider oldu. (X) tipi lider, koltuğunu çok uzun yılar sonra, (Y) tipi lidere bırakırken. Koltuğu dahi ısıtmadan ( Y) tipi lider, yerini (Z) tipi lidere bıraktı.
Dünya ekonomik yapıları nedeni ile iki kutuplu dünya iken GLOBALLEŞME kavramı ile dünya küreselleşmeye gitti. Küreselleşmenin dünyayı rahatlatacağı düşünüldü. Dünyanın birçok yerinde olan sorunların küreselleşme ile kendiliğinden yok edileceği, bu sayede dünyaya mutluluk getireceği beklendi. Sonuçta dostum Can BAYDOROL’ UNDA söylediği gibi” Küreselleşme sorunları çözmedi. Sorunları küreselleştirdi.”
Dünya, özelliklede, Ortadoğu kan gölüne döndü. Tüm dünyada gelir dengeleri bozuldu. Önce ülkeler, daha sonrasında o ülkelerin insanları fakirleşti. Dünya haritaları değişti. Kavimler göçü başladı. Silahlanmaya her devlet daha fazla bütçelerinden pay ayırmaya başladı. Küreselleşmede umut olarak görülen kıtalar birleşmesi her geçen gün hayal olmaya başladı. Amerika kıtasında bulunan ülkeler birleşecek, Avrupa birliği tek devlet olacak. Afrika, kümeleşme ile modern dünyada yerini alacak derken, Savaşlar, Utanç duvarından daha uzun olacak olan Meksika, ABD sınırına duvar örmeyi planlayan bir dünya, Orta doğuda devletlerden yeni devletlerin oluşturulmaya çalışıldığı planlar, bunu oluşturma çabaları.
Kemerleri sıkarak, ekonomiyi düze çıkarma öğretilerinin sonucu olarak; Sağlık harcamaları, Güvenlik, kendi vatandaşına tedbir almaya çalışan harcamalar nedeni ile gider kalemlerini, üretime fayda sağlamadan arttıran yönetimler. İşte Küreselleşmenin yanlış uygulamalarının dünyayı getirdiği nokta budur. Masallarda ki gibi; Az gittik. Uz gittik. Dere tepe düz gittik.
Oysa olması gereken ne miydi?
Dünyada olsun, ülkelerde olsun insanları bulundukları yerde ürettirmek ve doyurmak birinci hedef olmalıydı.
Neden mi?
Çünkü İster dünya olarak düşünelim, istersekte ülkeler bazında düşünelim; Tüketicilerini rahatlatmayan ekonomiler, üreticilerini rahatlatamazlar.
Saygılarımla.