Uşak’ta geri dönüşüm sektörünün ekonomiye sağladığı katkıya baktığımızda günlük yaklaşık bin (1000) ton.

Uşak’ta geri dönüşüm sektörünün ekonomiye sağladığı katkıya baktığımızda günlük yaklaşık bin (1000) ton konfeksiyon artığının ilimizdeki karnet ve şifonoz adı verdiğimiz işletmelerde işlemden geçerek yeniden sektöre ve doğaya kazandırıldığını görürüz. Geri kazanılan bu atıklarla üretilen iplik ise yaklaşık 500 ton/gün olarak gerçekleşmektedir.


Geri kazanım sayesinde 300-400 bin tonluk pamuk neredeyse yeniden üretilmektedir. TÜRKİYE’NİN yıllık pamuk ihtiyacının 1 milyon 400 bin ton olduğunu dikkate aldığımızda Uşak ilinin TEK BAŞINA BU İHTİYACIN NEREDEYSE %30 UNU karşıladığını söyleyebiliriz. Bu da Uşak ‘ınTürkiye’nin ürettiği pamuk kadar pamuğun  ülke ekonomisine yeniden geri kazandırdığı anlamına geliyor.


Yukarıda özetlenmiş veriler ışığında, UŞAK ilindeki geri dönüşüm sektörüne gereken desteklerin verilmesi durumunda yarattığı katma değerin çok daha büyük rakamlara ulaşabileceğini söylemek mümkündür.  Geçmiş yıllarda Uşak’a 5084 sayılı teşvik kanunu ile verilmiş olan destekler ve bunların doğurduğu olumlu sonuçları aşikârdır. Yeni destekler verilmesi durumunda Uşak’ta geri dönüşüm sektörünün yarattığı istihdam ve sinerjinin katlanarak artacağından hiç şüphe yoktur.


SEKTÖRÜN BÜYÜKLÜĞÜNÜ RAKAMLARLA açıklamak gerekirse;
Türkiye’nin yıllık pamuk ithalatı yaklaşık bir milyon ton civarındadır. Bunun yaklaşık olarak döviz değeri ise 1.8 milyar Dolar’dır. Uşak’ın geri kazandırdığı pamuğun 400 bin ton civarında olduğu dikkate alındığında bunun yaklaşık döviz değerinin 720 milyon Dolar olduğu görülür. Bu hammaddenin yarı mamulden mamule dönüşmesi durumda ise yaratacağı ekonomik değer 3-5 milyar Dolar’ı bulmaktadır.


Bu kapsamda sektörün sorunlarının giderilmesi ve Dünya ölçeğinde rekabete hak ettiği şekilde devam edebilmesi için sektördeki oyuncuların talep ettiği iyileştirmeler aşağıda özetlemiştir.
•             Geri dönüşüm sektöründe elyaf ve iplik üreten şirketlere geçmişte 5084 sayılı teşvik kanununda da olduğu gibi enerji desteği verilmesi. (Sektördeki geri kazandırma işlemi enerji /elektrik yoğun süreçler gerektirir.)
•             Demir hurdasında ve daha çok sektörde olduğu gibi hammaddenin KDV’sinin %8 ‘den %1’ e çekilmesi.
•             Uşak’ta iplik üretimi için tesislere düzenli olarak hammadde temin eden toplayıcılardaki kayıt  dışılığın giderilmesi. ( Tarımda olduğu gibi müstahsil makbuzu ile alıcının kendi kendini faturalandırmasının sağlanması)
•             Son olarak yürürlükte olan teşvik belgeli yatırımlarda GERİ DÖNÜŞÜM kökenli iplik yatırımlarına da teşvik belgesi ve yatırım indirimi verilmesi (Güncel kanuna göre open-end iplik üretim tesislerine teşvik verilmemektedir. Sadece 15 milyon TL’nin üzerindeki yatırımlarda KDV istisnası sağlanmaktadır.)


Yukarıda en kısa haliyle aktarmaya çalıştığımız sorunların irdelenmesi ve çözüm için gerekli adımların tarafınızca atılması ilimizin ekonomik kalkınmasına büyük katkılar sağlayacaktır. Bu bağlamda değerli desteklerini beklediğimizi belirtir, saygılar sunarız.