Uşak Sağlık Müdürlüğü tarafından diş fırçalama eğitimi ile ilgili yapılan paylaşımda şu ifadelere yer verildi, “Uşak Toplum Sağlığı Merkezi ve Sağlıklı Hayat Merkezinde görevli diş hekimleri Dt. Halime Işık ve Dt. Özgül Sarıca tarafından “20 Mart Dünya Oral Sağlık Günü” dolayısıyla Alper Günbayram Ortaokulu ve Mehmet Emin Hoşgör Ortaokulunda Ağız Diş Sağlığı ve diş fırçalama eğitimi verilmiştir” dedi.

Doğru Diş Fırçalama Nasıl Olmalıdır?

Doğru diş fırçalama en az iki dakika yani tam 120 saniye sürse de çoğu yetişkin dişlerini bu kadar süre fırçalamaz. En az iki dakika fırçaladığınızdan emin olmanız için zaman tutabilirsiniz. Dişlerinizi doğru bir şekilde fırçalamak için kısa ve nazik hareketlerle fırçalayın, dişeti çizgisine özel önem gösterin ve dişlerin arka kısımlarına, bilhassa dolgu, kuron ve diğer restorasyonların çevresindeki alanlara ulaşmaya dikkat edin. Doğru fırçalama için aşağıdaki maddeleri sırayla uygulayabilirsiniz.

Önce üst dişlerinizin daha sonra da alt dişlerinizin dış yüzeylerini fırçalayın Önce üst dişlerinizin daha sonra da alt dişlerinizin iç yüzeylerini  Bütün dişlerinizin çiğneme yüzeylerini yani üst yüzeylerini temizleyin Daha ferah bir nefes için dilinizi de fırçalamayı unutmayın

Fırçayı dişeti çizgisine 45° açı ile tutarak diş yüzeylerini dişetinden dişe doğru fırçalayın. Tüm dişlerin dışını, içini ve çiğneme yüzeyini ileri doğru kısa hareketler kullanarak nazikçe fırçalayın. Bakterileri uzaklaştırmak ve ferah bir nefese kavuşmak için dilinizi önden arkaya doğru nazikçe fırçalayın.

Hangi Tipte bir Diş Fırçası Kullanmalıyım?

Birçok diş hekimi, yumuşak kıllı fırçaların plakları ve kalıntıları dişlerden çıkarmak için en iyi çözüm olduğu fikrinde birleşmektedir. Küçük başlı fırçalar da ayrıca tercih edilmektedir, çünkü bu tip fırçalar arka bölgedeki dişler dahil olmak üzere ağzın tüm alanlarına daha iyi ulaşabilmektedirler. Diğer yandan, birçok insan için pilli diş fırçası iyi bir alternatiftir. Pilli diş fırçaları, özellikle fırçalamada güçlük çekenler veya sınırlı el kabiliyetine sahip kişiler için kolaylık sağlamaktadır.

Kullandığım Diş Macununun Önemi Nedir?

Kendiniz için uygun olan diş macununu kullanmanız önemlidir. Günümüzde; çürük, dişeti iltihabı, tartar,lekeler ve diş hassasiyeti. gibi birçok problemle savaşmada yardımcı olması için tasarlanmış birçok diş macunu çeşidi bulunmaktadır. Diş hekiminizden kendiniz için uygun olan diş macunu konusunda yardım alabilirsiniz.

Editör: Öyküm Yavuz