Artan hayat pahalılığı, tüketici alışkanlıklarını köklü biçimde değiştiriyor. Zincir marketlerin yerini, uygun fiyat ve toptan satış modeliyle dikkat çeken gross-marketler almaya başladı.
Tekstilden gıdaya kadar birçok ürünü toptan fiyatına perakende sunan gross-marketler, sundukları düşük fiyat politikası ve geniş ürün yelpazesiyle tüketicinin yeni gözdesi oldu.
2026’ya Kadar 600 Yeni Şube
Sektör temsilcileri, tüketici talebindeki artış nedeniyle 2026 yılına kadar 400 ila 600 yeni gross-marketin açılacağını öngörüyor. Şu anda %4 olan pazar payının önümüzdeki dönemde hızla artması bekleniyor.
İstanbul, Ankara, Konya, Bursa ve İzmir gibi büyükşehirlerde hızla çoğalan gross-marketler, artık Anadolu şehirlerine de yayılıyor.
Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz günlerde nakit akışında sıkıntı yaşamasından dolayı uşak'ın yerel şubeli marketi Egeşok konkordato ilan etmişti.
Uzmanlar, ekonomik krizin etkileri azaldığında tüketicinin yeniden eski alışkanlıklarına dönüp dönmeyeceği konusunda farklı görüşler bildirse de, özellikle fiyatları yakından takip eden bireysel tüketiciler ve küçük işletmelerin gross-marketleri tercih etmeye devam edeceği öngörülüyor.