Özellikle son yıllarda, ağırlıklı olarak kahvaltı öğünlerinde tüketilen yulaf, başta sindirim sistemi olmak üzere insan sağlığına olan birçok faydası ile dikkat çekiyor. Sindirim sistemine olan faydalarının yanı sıra kalp sağlığı ve cilt sağlığına da olumlu etki eden yulafın sağlığa faydaları sizi çok şaşırtacak.

İçerisinde beta-glukan bulunan yulaf, bu içeriği sayesinde kalp hastalıklarına karşı adeta bir kalkan görevi görebilir. Öte yandan yulafın içerisinde bulunan C vitamini de kalp krizi ve felç riskini minimum seviyeye indirir. Bol miktarda lif içeren yulaf, sporcular arasında da sıkça tercih edilir. İşte yulafın sağlığa faydaları ve detaylar…

BOL MİKTARDA C VİTAMİNİ BULUNUR

Yulaf içerisinde beta-glukan ile C vitamini bulunur ve bu, kalp krizi ve felç riskini en aza indirir. Yulafta bol miktarda bulunan lif, hem kilo vermek isteyenlerin hem de kilo almak isteyenlerin bir numaralı tercihlerinden biridir. Bir diğer yandan lifli yapısı sayesinde sindirim sistemine de olumlu etkileri bulunan yulaf, kan şekerinin de dengelenmesini sağlar.

DİYABET HASTALARINDA KAN ŞEKERİNİN DÜŞMESİNİ SAĞLAR

Yüksek kan şekeri, diyabete sebep olur ve böylece insülin hassasiyeti ortaya çıkar. Ancak yulaf içerisinde bulunan beta-glukan, bağırsak ve midede çözelti oluşturarak, diyabet hastalarında kan şekerinin düşmesine yardımcı olur. Yulafı tüketmeden önce bir miktar süt ile pişirebilir ve içerisine de doğal bal, pekmez, tahin ekleyebilirsiniz.

YULAF NASIL TÜKETİLİR?

Yulafı, üzerine eklediğini tatlandırıcı gıdalardan sonra lapa kıvamına getirebilir, daha sonrasında onu isterseniz bu haliyle, isterseniz meyve veya chia tohumu ile birlikte tüketebilirsiniz. Ayrıca isteğe bağlı olarak yulafı doğrudan ve pişirmeden, yoğurt ve meyve karışımlarıyla da tüketebilirsiniz.

CİLT SAĞLIĞINA FAYDALARI

Yulaf, içerisinde bulunan selenyum, çinko, bakır, tiamin sayesinde cilt sağlığına da olumlu etki eder. Bu nedenle de birçok cilt bakım ürününde yulaf bulunur. Cilde parlaklık katan yulaf, cilt tonunun da dengelenmesini sağlar. Yulaf ayrıca ciltte oluşabilecek lekelerin de kapatılmasına yardımcı olur. Yulaf, çeşitli tüketim yöntemlerinde, günde 8-10 yemek kaşığı tüketilebilir.

Editör: Ozan Yavuz