Milyonlarca vatandaş heyecanla Ekim ayını bekliyor. Zira Ekim ayında Meclis açılacak ve milyonları yakından ilgilendiren düzenlemeler 2. torba yasa ile Mecliste yer alacak. Meclisin açılmasıyla birlikte emeklilik düzenlemesine ilişkin peş peşe adımlar atılacak. Bu kapsamda SSK Bağ-Kur prim eşitleme düzenlemesi ile 9000 olan prim gün sayısı, 7200 güne düşürülecek. Bu da 5 yıl erken emeklilik anlamına geliyor.

Milyonları yakından ilgilendiren erken emeklilik düzenlemesine ilişkin bekleyiş devam ederken, uzmanlar konuya dair uyarılarda bulundu. Erken emeklilik düzenlemesine ilişkin süreç başlamadan önce uzmanlar, 28 Şubat 2011 tarihinde çıkarılan kanun gereğince birçok kişinin sahte sigortalı olduğunu belirtti ve bununla birlikte EYT sürecinin bitmesiyle topyekün emeklilik iptallerine geçileceğini ifade etti. Uzmanlar, iptaller ile birlikte birçok kişinin sorunlarla karşılaşabileceğini belirtiyor. İşte detaylar…

DÜZENLEME NASIL İŞLEYECEK?

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 1 Ekim 2023 itibariyle yeni yasama yılına başlayacak. Yeni döneme hızlı bir başlangıç yapacak olan Mecliste, çözüm bekleyen birçok konunun açığa kavuşması için çalışmalar yürütülecek. Bu kapsamda Meclisin 2. torba yasada yer alacağı kesinleşen SGK ve Bağ-Kur prim eşitlemesi konusu adına atacağı adımlar da merakla bekleniyor. Düzenleme kapsamında Bağ-Kurlu erkeklerde emeklilik için aranan prim şartının 9000 günden 7200 güne, kadınlarda 7200 günden 5400 güne inmesi bekleniyor.

Bağ-Kurlular için yapılması beklenen düzenleme ile prim günü sayısında gerçekleşecek olan azalma, 5 yıl daha az prim ödeyerek emeklilik hakkı anlamına geliyor. Düzenleme kapsamında EYT’liler de yer alacak.

“EMEKLİLİKLERDE İPTAL OLABİLİR”

SGK Uzmanı Özgür Erdursun, Habertürk’te yaptığı değerlendirmede “Türkiye’de şirket ortakları Bağ-Kurludur. İsteğe bağlı prim ödeyenler Bağ-Kurludur. Yurtdışı borçlanmaları Bağ-Kur sayılır. Kendi adına işletmesi olan esnaf Bağ-Kurludur” dedi. Erdursun, yasanın yürürlüğe girmesiyle 1 milyon kişinin emekli olabileceğini vurguladı.

Erdursun açıklamasında ayrıca, “28 Şubat 2011’de şöyle bir şeye izin verildi: Bir kişinin kendi adına bir işyeri varsa ya da şirket ortaklığı varsa başka yerde sigortalı olabilir. Bu durumda da şu anda çok sayıda kişi sahte sigortalı. Kendi adına işyeri olan, şirket ortağı olan kişiler kendilerini sağda solda bir yerlerde sigortalı olarak gösteriyorlar. Fiilen çalışmamak durumu söz konusuysa bu emekliliklerde iptal olabilir” dedi.

Editör: Ozan Yavuz