Uşak’ta etkisini artıran kuraklık ve yeraltı su kaynaklarındaki azalma, sadece susuzluk sorununu değil, beraberinde önemli çevresel tehditleri de gündeme taşıdı. Murat Dağı Yok Olmasın Platformu Başkanı Funda Öz Akcura, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, özellikle arsenik artışına dikkat çekti.
“Yeraltı Suyu Azaldıkça Arsenik Artıyor”
Funda Öz Akcura, 2019 yılı Uşak Çevre Raporu’na atıfla Uşak’ta faaliyet gösteren toplam 62 arıtma tesisinden 38’inin arsenik arıtma tesisi olduğunu vurguladı. Öz Akcura, “Yeraltı suyu azaldıkça, su ve topraktaki arsenik oranı da artıyor” diyerek, yaşanan susuzluğun sadece bir kuraklık meselesi değil, halk sağlığını da doğrudan ilgilendiren bir çevre krizi olduğunu belirtti.
“Altın İçin 12 Milyon Metreküp Su Kullanıldı”
Platform Başkanı, 2024 yılında Uşaklıların toplam 11 milyon metreküp içme suyu kullandığını; buna karşılık Kışladağ Altın Madeni’nin 12 milyon metreküp su harcadığını açıkladı. “Üç beş gram altın uğruna kullanılan bu devasa su miktarı, su kaynaklarımızı tükettiği gibi arsenik riskini de büyütüyor” ifadelerini kullanan Öz Akcura, kamuoyuna ve yetkililere şu soruyu yöneltti:
“Kışladağ’ın üç beş gram altın bulmak için kullandığı 12 milyon metreküp suya karşılık, arsenik oranı ne kadar arttı?”
TÜPRAG ve Valilik’e Soru: “Yeni Çevre Raporu Nerede?”
Açıklamasında TÜPRAG’a da göndermede bulunan Akcura, şirketin daha önce olduğu gibi bu duruma ilişkin “masumiyet” açıklamaları yapmasının kamu vicdanını tatmin etmediğini ifade etti. Ayrıca Uşak Valiliği’ne de çağrıda bulunan Öz Akcura, 2024 yılı Uşak Çevre Raporu’nun hâlâ yayımlanmamış olmasını eleştirerek, “Bu rapor neden gecikti?” sorusunu yöneltti.