Uşak Tarım ve Orman Müdürlüğü Şap hastalığı sebebi ile yüzlerce büyük baş hayvanın telef olmasını engelleyecek şap aşısını büyükbaş yetiştiricilerinin titizlikle takip edilmesi gerektiği konusunda uyardı.  Şap hastalığı konusunda her yıl rutin olarak ücretsiz 2 doz uygulanan aşılama takvimin 29 Ocak ile 31 Mart tarihleri arasında uygulanacağını ifade edildi. 

424554795 693325536308339 2488561460305036873 N

Uşak Tarım ve Orman Müdürlüğü şap aşısı konusunda yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi, “ Şap hastalığına karşı etkin mücadelemiz devam ediyor. Her yıl rutin 2 doz uygulanan aşı sayısını bu yıl 3 doza çıkartacak; ilk dozu 29 Ocak-31 Mart tarihlerinde aşı bedeli almadan uygulayacağız. Şap Aşılama Kampanyası’nda hayvanlarınızın aşılarını yaptırmayı unutmayın” denildi.

Hayvanlarda Şap Hastalığı Nedir?

Hayvanlarda karşılaşılan bulaşıcı bir hastalık türü olan şap hastalığı, solunum yoluyla veya temasla bulaşır. Yüksek bulaşıcılık özelliği nedeniyle hızla yayılabilir ve hayvan çiftliklerinde veya sürülerde ciddi salgınlara neden olabilir.  Hayvanlarda şap hastalığı, genellikle yedi farklı serotipe sahiptir ve serotipler arasında çapraz bağışıklık görülmemesi durumunda hastalıkla mücadele zor bir hal alabilir.

Şap virüsü; hayvanların dudakları, dili, ağız içi dokuları ve ayakları üzerinde kabarcıklar ve yaralara neden olur. Çiftliklerde veya sürüler arasında hızla yaygınlaşma özelliğine sahip şap hastalığı, tedavi edilmediği sürece birçok hayvanın ölümüne sebep olabilir. Bu nedenle şap hastalığı belirtileri görüldüğü anda uzman bir veteriner hekimden destek alınması önemlidir.

Hayvanlarda Şap Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Şap hastalığı büyükbaş hayvanlarda kalıcı hasarlara neden olurken küçükbaş hayvanlarda daha hafif seyirli olabilir. Hayvanlarda şap hastalığı, çeşitli sebepler ile ortaya çıkabilir. Diğer viral enfeksiyonlar gibi şap hastalığının belirtileri de hayvan türüne, yaşına ve virüsün türüne bağlı olarak farklılık gösterebilir. Ancak genel olarak şap hastalığı belirtileri, şu şekilde sıralanabilir:

Hayvanın ağzında, dudaklarında ve dilinde küçük kabarcıklar ve yaralar, şap hastalığının temel belirtilerinden biridir. Bu yaralar zamanla büyüyebilir ve ağız içi dokularının etkilenmesine sebep olabilir.

Şap hastalığı olan hayvanlarda ağız yaralarının yanı sıra ayaklarda veya bacaklarda da benzer kabarcıklar ve yaralar görülebilir. Bu durum, hayvanın yürüme yeteneğini olumsuz etkileyerek topallamasına neden olur. Bu durumda hayvanlara şap hastalığı ayak tedavisi

Enfekte olan hayvanların ateşi yükselebilir. Şap hastalığı hayvanların ateşinin, genellikle normalden yüksek değerlere çıkmasına sebep olur. Şap virüsü bulaşan hayvanlarda yem yememe ve iştah kaybı sıklıkla görülür. Ağız ve dudaklarda oluşan yaralar hayvanın yem yeme isteğini azaltabilir. Süt üreten sığırlarda şap hastalığı, süt veriminde azalmaya ve süt kalitesinde düşüşe yol açabilir. Şap hastalığı olan hayvanlar genellikle halsiz ve hareketsiz olurlar. Enerji düzeyleri düşer ve hareket etme istekleri azalır. Şap hastalığı hızlı yayılan bir viral enfeksiyon olduğu için ciddi ekonomik kayıplara neden olabilir. Bu nedenle, şap hastalığından şüphe duyuluyor veya belirtiler görülüyorsa bir veteriner hekime başvurarak doğru tanı ve tedavi sürecinin başlatılması gerekir. Ayrıca, hayvanları şap hastalığından korunmak için hayvanların düzenli olarak şap hastalığı aşısı uygulanarak hijyen önlemlerine dikkat edilmelidir.