Uşak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, Sivaslı ilçesinde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi kapsamında dağıtılan karabuğday tohumları toprakla buluştu ve yeşermeye başladı.

Proje çerçevesinde 10 çiftçiye toplam 2.500 kilogram karabuğday tohumu dağıtıldı. Bu tohumlar, 200 dekar alanda ekilerek tarımsal üretime kazandırıldı. İlçe Tarım Müdürlüğü teknik personelleri tarafından yapılan arazi kontrollerinde, tohumların başarıyla topraktan çıktığı ve gelişiminin sağlıklı bir şekilde sürdüğü belirtildi.

Karabuğday Tarlası Sivaslı Uşak 1

Karabuğdayın Önemi ve Özellikleri

Glüten içermemesi nedeniyle çölyak hastaları ve gıda intoleransı olan bireyler için önemli bir alternatif olan karabuğday, aynı zamanda sağlık açısından birçok fayda barındırıyor. İçeriğindeki rutin ve P1 vitamini sayesinde kolesterol seviyesini düşürmeye, yüksek kan basıncını dengelemeye yardımcı oluyor. Ayrıca yağ oranının düşük olması ve lifli yapısıyla bağırsak sağlığına katkı sağladığı belirtiliyor.

Karabuğday genellikle haşlanarak çorbalarda, pilav ve bulgur alternatifi olarak sofralarda yer buluyor.

Teknik Bilgiler

Karabuğday, ilkbahar geç donları sonrasında ekiliyor ve topraktan çıkışı genellikle 10 gün içinde gerçekleşiyor. Dekar başına 3,5 ila 8 kilogram arasında tohum kullanılıyor. Hasat zamanı ise danelerin en az yüzde 75’inin kahverengileşmesiyle başlıyor.

Uşak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, alternatif ürünler üzerinden tarımsal çeşitliliğin artırılması ve çiftçinin desteklenmesi amacıyla projelere devam edildiği ifade edildi.

Muhabir: Nihal Yavuz