Uşak Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Konferans Salonu'nda yapılan etkinlikte, Uşak Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü'nden Dr. Gonca Alan konuşmacı olarak yer aldı.

Dr. Alan, sunumuna 'Eco-Branding' ile ilişkili çeşitli terimleri açıklayarak başladı; bunlar arasında çevre dostu, çevre duyarlı, sürdürülebilir üretim, yeşil üretim, geri dönüştürülebilir üretim ve düşük enerji harcayarak üretim gibi kavramlar yer aldı.

Dr. Alan, eko markalaşmanın, şirketler ve tüketiciler arasında çevresel sorunlar ve çözümler temelinde hedef rotalar belirleyerek, hammadde temininden pazarlamaya kadar uzanan bir süreç olduğunu vurguladı.

Eko markalaşmanın, şirketlerin çevreyi koruma taahhütlerini iletişim ve tanıtım yoluyla gerçekleştirmelerine olanak tanıyan bir pazarlama stratejisi olduğunu belirtti. Ayrıca, eko markalaşmanın görsel olarak ambalajda, reklamda ve markanın kimliğinde görülebileceğini ifade etti. Dr. Alan, "sürdürülebilir" kavramının, ekolojik dengeyi korumak, bütünlüğü sağlamak ve doğayı daha fazla tüketmeden yaşamı sürdürmek anlamına geldiğini dile getirdi.

Sürdürülebilir ve çevre dostu üretimin, düşük çevresel etkiye sahip malzemelerin seçimi ve malzeme kullanımının azaltılmasıyla mümkün olabileceğini belirten Dr. Alan, yeniden kullanılabilir ambalajların kullanımının arttırılması, ambalaj boyutlarının, hacimlerinin ve ağırlıklarının en aza indirilmesi, yenilenebilir ve doğaya dost ambalaj malzemelerinin kullanımı ve çok yönlü ambalajlama tekniklerinin önemine değindi. Üretim sırasında enerji tüketiminin azaltılması ve ürün kullanımının gizli ve zararlı emisyonlara yol açmaması gibi konuların da çevre dostu sürdürülebilir üretim için önemli olduğunu ifade etti.

Konuşmasının devamında Dr. Alan, tekstil sektöründe kullanılan sürdürülebilir kumaşlar arasında keten, yün, daha iyi pamuk, kenevir ve Tencel/Lyocell gibi malzemelerden bahsederek, bu kumaşların çevreye daha az zarar veren özelliklerini anlattı. Ayrıca, popüler tekstil markalarının sürdürülebilir ve çevre dostu üretim konusundaki güncel uygulamalarını da değerlendirdi. Konferans, katılımcıların sorularının yanıtlanmasının ardından sona erdi.

Muhabir: Serkan Karayol