Bu noktada, hayati sıvının uğruna savaşılacak bir sonraki şey olduğuna işaret eden "su yeni petroldür" iddiasına hepimiz aşinayız. Bu tür açıklamaları hafife alıyorsanız, ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in yakın zamanda yaptığı açıklamaya bir bakın: su güvenliği artık Amerika'nın stratejisinin odak noktalarından biri. Harris, küresel su güvenliği olmadan ABD'nin dış politika ve ulusal güvenlik hedeflerine ulaşamayacağının açık olduğunu, çünkü su güvenliğinin bu zorluklara hem katkıda bulunabileceğini hem de bu zorlukları hafifletebileceğini söyledi.

Yani ABD hükümetinin ilk kez su kıtlığına bir ulusal güvenlik meselesi olarak yaklaşacağını söyledi.

Politika değişikliği, Beyaz Saray tarafından haziran ayında yayınlanan ve suyun güvenli olduğu bir dünyaya ulaşmak için tüm hükümetin gösterdiği çabanın ana hatlarını çizen Küresel Su Güvenliği Eylem Planının bir parçası. Su kaynaklarının korunmasına kritik önem veren ve su güvenliğini “uluslararası öncelik” olarak yükselten Beyaz Saray planı, ülkeler arasındaki çatışmaları önlemek, eşitliği ve ekonomik büyümeyi teşvik etmek için tasarlandı.

Harris, Haziran başında yaptığı bir konuşmada, "Bu eylem planı, ülkemizin çatışmaları önlemesine ve ülkeler arasındaki işbirliğini ilerletmesine, eşitliği ve ekonomik büyümeyi artırmasına ve dünyamızı daha kapsayıcı ve dayanıklı hale getirmesine yardımcı olacak" dedi.

“Gezegenimiz ısındıkça ve hava koşulları değiştikçe aşırı kuraklık giderek yaygınlaşıyor. Şu anda yaklaşık 90 milyon Amerikalı kuraklık koşulları altında yaşıyor. Ve yazın başlamasına hâlâ haftalar var” diye ekledi.

Birleşmiş Milletler su güvenliğini, geçim kaynaklarının, insan refahının ve sosyoekonomik kalkınmanın sürdürülmesi, aynı zamanda su kirliliğinin ve suyla ilgili felaketlerin önlenmesi ve aynı zamanda bir iklimdeki ekosistemlerin korunması için yeterli miktarda "kabul edilebilir kalitede suya" erişim yeteneği olarak tanımlamıştır. barış ve siyasi istikrar.

Yeni ulusal güvenlik stratejisi ABD'yi, küresel su güvensizliğine ilişkin önceki uyarılara dayanarak, azalan küresel su kaynaklarının neden olduğu istikrarsızlığı azaltmak için adımlar atmaya çağırıyor. Ulusal İstihbarat Direktörlüğü (DNI) geçen yıl iklim değişikliğinin ulusal güvenlik üzerindeki etkilerini özetleyen bir rapor yayınladı.

DNI raporunda, artan sıcaklıklarla birlikte "su ve göç konusunda artan bir çatışma riskinin" "ABD'nin diplomatik, ekonomik, insani ve askeri kaynakları üzerinde ek talepler yaratmasına" yol açabileceği belirtildi.

Su savaşları yaşanır mı?

Harris ayrıca konuşmasında su güvensizliğinin dünyayı "daha az istikrarlı ve daha az güvenli" hale getirdiğini söyledi.

"Ülkeler veya topluluklar arasında sınırlı su kaynaklarına ilişkin anlaşmazlıklar, tahmin edilebileceği gibi, zamanla silahlı çatışmayı tetikleyebilir" dedi.

Her ne kadar “su savaşları” bazı liderlerin öngördüğü ölçekte patlamamış olsa da ve su ile çatışma arasındaki bağlantı her zaman doğrudan olmasa da, su kıtlığının silahlı çatışmaları tetiklediği ya da en azından hâlihazırda su ile mücadele eden bölgelerde çatışma olasılığını artırdığı fikrini destekleyen araştırmalar mevcut. diğer problemler. Su kıtlığı aynı zamanda gıda üretimini ve halk sağlığını da etkiliyor ve kitlesel göçlere ve komşu ülkeler üzerinde baskı oluşturan protestolara yol açabiliyor.

Suya erişim ve dayanıklılıkla ilgili konuları inceleyen ABD merkezli kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Pasifik Enstitüsü'nün araştırması, son on yılda suyun çatışma için daha yaygın bir "tetikleyici" haline geldiğini gösteriyor.

Ancak mesele yalnızca ABD'yi değil tüm dünyayı ilgilendiriyor.

Editör: Haber Merkezi