Dört gün süren bu yılki etkinlik, 2.800'den fazla savunma ve güvenlik tedarikçisine ev sahipliği yapıyor ve 230'dan fazla yeni katılımcı, en yeni ürünlerini ve yeteneklerini sergiliyor.

Türk savunma sanayii firmaları, ASELSAN, HAVELSAN, BMC ve Roketsan gibi sanayi devlerinin de aralarında bulunduğu 30'a yakın firmanın son teknoloji yeniliklerini sergilediği DSEI 2023'e önemli bir damga vurarak Türkiye'nin küresel savunma sektöründeki büyüyen rolünü öne çıkardı.

Öne çıkan katılımcılardan biri, yakın zamanda Nurol Makina İngiltere'nin kurulmasıyla Avrupa'daki ayak izini genişleten Türk zırhlı araç üreticisi Nurol Makina oldu.

Yeni girişim, İngiliz Ordusunu desteklemeyi ve İngiltere'den üçüncü ülkelere hizmet sağlamayı amaçlıyor. Projenin öncelikli odak noktası, yerel istihdam fırsatları yaratacak şekilde 4X4 zırhlı araçların tasarımı, geliştirilmesi ve üretimi olacak.

İngiliz ve Türk şirketleri arasında işbirliği


Nurol Makina İngiltere, uluslararası görücüye DSEI 2023'te çıktı ve şimdiden İngiltere savunma sanayinin ayrılmaz bir parçası olma yolunda çalışıyor.

Bunu başarmak için şirket, yerel firmalarla aktif işbirliği yaparak onların teknolojilerini ve ürünlerini Nurol Makina araçlarına entegre ediyor. Nurol Makina UK'nin, İngiliz Ordusuna zırhlı araç modernizasyon çözümleri sağlamasıyla tanınan İngiliz NP Aerospace şirketi ile bir işbirliği anlaşması imzaladığı dikkat çekiyor.

Nurol Makina İngiltere standında öne çıkanlar arasında, yeni sağdan direksiyonlu konfigürasyona sahip hafif zırhlı araç NMS-L yer alıyor. Ziyaretçilerin beğenisini kazanan bir diğer ürün ise askeri birliklerin ve güvenlik güçlerinin farklı bölgelerdeki operasyonel ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlanan Ejder Yalçın 4X4 oldu.

Bir diğer dikkat çeken katılımcı ise Türk savunma sanayisinin önde gelen ateşli silah üreticisi CANİK oldu. CANİK, dünyanın önde gelen orta kalibre silah üreticilerinden AEI Systems iş birliğiyle tabancalardan uçaksavar silahlarına, orta kalibre toplardan uzaktan kumandalı silah kulelerine kadar geniş bir ürün yelpazesini DSEI 2023'te sergiliyor.

CANİK'in geçen yıl AEi Systems'i satın alması, hem İngiltere'de hem de Türkiye'de orta kalibreli silahların yüksek adetlerde üretilmesinin önünü açtı.

Bu silahlar, uzaktan komutalı silah sistemleri alanında başta Türkiye ve İngiltere olmak üzere dost ve müttefik ülkelerin kara, hava ve deniz platformlarının hizmetine sunulacak.

Türk savunma sanayisi küresel tanınırlığa kavuşuyor


DSEI 2023, küresel ayak izlerini genişleten ve yenilikçi yenilikleri dünya sahnesine taşıyan Türk savunma sanayii şirketleri için çok önemli bir etkinlik olduğunu kanıtlıyor.

Fuarda yapılacak işbirlikleri ve anlaşmaların Türkiye'nin uluslararası savunma sektöründeki konumunu daha da güçlendirmesi bekleniyor.

Bu arada Türkiye'nin İngiltere Büyükelçisi Osman Koray Ertaş da Türk firmalarının dünyanın en prestijli savunma sanayii fuarlarından birinde önemli bir varlık göstermesinden duyduğu gururu ve iyimserliği dile getirerek, sektörün ülke ihracatında giderek artan önemine dikkat çekti.

Etkinlikte konuşan Ertaş, savunma sanayinin Türkiye ekonomisinde oynadığı hayati rolü ve Türk firmalarının fuarda 30'a yakın katılımcıyla temsil edilmesinin önemini vurguladı.

"Savunma sanayi ihracatın en önemli kaynaklarından biri haline geldi ve Türk firmalarımızın bu uluslararası toplantıda geniş bir şekilde temsil edilmesinden büyük gurur duyuyoruz" dedi.

Dünyanın en önemli fuarlarından birinde 30'a yakın firmanın temsil edilmesinin çok önemli olduğunu ve bunun savunma sektörümüzün büyüyen yeteneklerini yansıttığını ifade etti.

"Savunma sektöründe güzel bir iş birliği oluştu, bu iş birliğinin önümüzdeki üç gün içinde gelişerek daha da yüksek seviyelere ulaşmasını umuyoruz" dedi.

Türkiye'nin savunma sanayii, zırhlı araçlardan insansız hava sistemlerine kadar geniş bir yelpazede askeri donanım üreten Türk firmaları ile küresel sahnede giderek tanınmaktadır. Ülkenin yenilik yapma ve en son teknolojiyi üretme yeteneği, onu küresel savunma pazarında rekabetçi bir konuma yerleştirmiştir.

Türkiye'nin Birleşik Krallık savunma fuarına katılımı, ülkenin savunma yeteneklerini geliştirme ve küresel savunma sanayinde güvenilir bir ortak olarak konumunu güçlendirme konusundaki kararlılığının bir kanıtıdır.

Etkinlik devam ederken Türk savunma şirketlerinin ortaklıklar kurmaya ve uzmanlıklarını küresel bir izleyici kitlesine sergilemeye devam etmesi bekleniyor.

Editör: Haber Merkezi