Yüksek enflasyon ile mücadele kapsamında uzun süre boyunca faiz artırımı yerine faiz indirimi ve sabit faiz kararlarının altına imza atan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, son aylarda arka arkaya vermiş olduğu artış kararları ile dikkat çekti. Son olarak perşembe günü Merkez Bankası Para Politikası Kurulu tarafından yapılan açıklamada politika faizinin yüzde 30’a yükseltilmiş olduğu bilgisi kaydedildi.

Merkez Bankası’nın 500 baz puanlık faiz artırımı kararının ardından birtakım değerlendirmelerde bulunan Ekonomist Muhammet Bayram, yüzde 30’luk faizin reel faiz oranına yakın olmadığını ancak piyasa tarafından öngörülebilir olduğunu belirtti. Ekonomistlerin genel beklentisinin de bu yönde olduğunu ifade eden Bayram, bu durumun etkilerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

“HAYATIMIZI ETKİLEYECEK”

Politika faizinin artırılmış olmasının gündelik hayatı doğrudan etkileyeceğini belirten Bayram, kredi kartlarına dikkat çekti. Kredi kartı nakit avansları ve diğer harcamalara uygulanan gecikme faizlerinde artış gözleneceğini ifade eden Bayram, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “3.80’ler civarında olan akdi ve gecikme faizi oranları yüzde 4’lere gelecektir. Senelik yüzde 50’ler seviyesinde olan maliyet ile hem nakit avans Kredili Mevduat Hesabı kullanılabilecek hem de kredi kartı gecikmesine ilişkin faiz ödenecektir.”

KREDİ FAİZLERİ NE OLACAK?

Faiz kararının ardından kredi faizlerinde de yukarı yönlü hareketliliklerin gözleneceğini belirten Ekonomist Muhammet Bayram, ayrıca ihtiyaç, taşıt ve ticari kredilerde de daralma olacağını ifade etti. Bu noktada ticari kredilerin ayrı değerlendirilmesi gerektiğini belirten Bayram, “Burada 50 bin TL olan faturasız kredi çekme limiti 250 bin TL’ye yükseltildi. İşletme sahibi 250 bin TL’ye kadar olan fatura muafiyetini kullanıp, fatura karşılığı olmaksızın kredi kullanabilecektir” ifadelerini kullandı.

Konuşmasının bir kısmında mevduat faizlerine de dikkat çeken Muhammet Bayram, mevduat faizlerinin de güncelleneceğini belirtti. Şu an için KKM sürekliliğinde yüzde 25’lik faizin mevcut olduğunu ifade eden Bayram, KKM’den çıkılması durumunda ise yüzde 40 ila 45 aralığında değişiklik gösteren bir mevduatın söz konusu olduğunu belirtti.

Editör: Ozan Yavuz