Türkiye’de milyonlarca ev sahibini yakından ilgilendiren bir gelişme yaşandı. Bir süredir beklenen kentsel dönüşüm yasası ile ilgili ayrıntılar belli olmaya başladı. Bu hafta içinde Meclise gelecek olan yasa teklifi ile birlikte, kentsel dönüşümün önündeki en büyük engellerden biri olarak görülen kat maliklerinin uzlaşmasında en az 3’te 2’yi yakalama zorunluluğu artık ortadan kalkıyor. Bu yasa ile birlikte salt çoğunluğun sağlanması yeterli olacak.

Kentsel dönüşüm yasasının en geç bu Cuma gününe kadar Meclise gelmesi bekleniyor. Yasa ile birlikte, kentsel dönüşüm için en büyük engel olarak görülen kat maliklerinin uzlaşmasında 3’te 2’yi yakalama zorunluluğu yerine, salt çoğunluğun sağlanması yeterli olacak. Yani artık kat maliklerinin yarısından çoğu kentsel dönüşüm kararı alabilecek. Peki kentsel dönüşümde yüzde 50 + 1 katılımının yeterli kabul edilmesi hukuka uygun mu ve bu kararın alanlarda uygulanabilirliği olacak mı? İşte detaylar…

DEPREM SONRASI DÖNÜŞÜMÜN HIZLANDIRILMASI İÇİN ADIM ATILIYOR

Bir süredir merakla beklenen kentsel dönüşüm yasası ile ilgili olarak ayrıntılar belli olmaya başladı. Hürriyet’ten Fulya Soybaş, söz konusu yasa ile ilgili detayları kaleme adı. Soybaş söz konusu yazısında, “KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt’u aradım önce. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin 6 Şubat depreminin ardından, dönüşümü hızlandırmak için, yasada yapılacak değişiklikleri anlattığı toplantıya bizzat katılmıştı” ifadelerine yer verdi.

TEK BİR KİŞİNİN BAŞVURUSU YETERLİ

Soybaş söz konusu haberinde Ali Kurt’un, olası İstanbul depreminin beklendiği günlerde kentsel dönüşümü hızlandırmanın önemine dikkat çektiğini ve yeni yasanın büyük bir avantaj olduğunu belirttiğini ifade etti. Soybaş’ın haberine göre Kurt, “İster yüzde yüz uzlaşın isterseniz hiç uzlaşmayın, bir yapının ‘riskli’ olup olmadığını tespit etmek için tek kişinin başvurusu yeterli” ifadelerini dile getirdi.

Habere göre söz konusu yapı riskli ise yasaya göre bu yapı en az 6 ay içinde yıkılıyor. Kat malikleri en baştan salt çoğunluğu sağlamadan yapının riskli ilan edilme süreci de genellikle başlatılamıyor. Ancak gelecek olan yeni yasa ile bu sürecin hızlandırılacağı belirtiliyor.

Editör: Öyküm Yavuz