Bilim insanları, geçtiğimiz yıl ABD'nin Wyoming eyaletinde ortaya çıkan ve yüzlerce geyiği etkileyen "zombi geyik hastalığı"nın insanlara da bulaşma potansiyeli taşıdığı konusunda uyarılarda bulundu. Kronik İsraf Hastalığı (CWD) olarak adlandırılan bu hastalık, canlıları ağzı salyalı, uyuşuk, tökezlemiş ve boş bakışlarla bırakarak merkezi sinir sistemini enfekte ediyor.

Geyik Usak Olay

Dr. Cory Anderson, hastalığın yavaş ilerleyen bir felaket olabileceği konusunda uyarılarda bulunarak, "İngiltere'deki deli dana hastalığı salgını, bir gecede çiftlik hayvanlarından insanlara yayıldığında ne kadar ciddi bir durum ortaya çıkabileceğini gösterdi. Benzer bir senaryonun bu hastalık için de geçerli olabileceğini söylüyoruz. Kesin olarak bu olacak demiyoruz, ancak insanların hazırlıklı olması önemli." dedi.

Zombi2 Usak Olay

Hastalık, genellikle sığırları etkileyen ve ölümcül sonuçlara yol açabilen bir yapıya sahip. Merkezi sinir sistemini enfekte ederek hayvanlarda agresif semptomlar ve koordinasyon eksikliği yaratıyor. 1995'ten bu yana 178 insan ölümü, hastalığın insanlarda da görülebilen bir varyantıyla ilişkilendirilmiş durumda.

Zombi geyik hastalığına dikkat çeken Anderson, "Wisconsin'de binlerce insanın muhtemelen enfekte geyik eti tükettiğini tahmin ediyoruz. Bu hastalığın bir ortama bulaştıktan sonra ortadan kaldırılması son derece zor. Mikroorganizmaların yıllarca kırda veya yüzeylerde kalabildiği, dezenfektanlara, formaldehite, radyasyona ve 600 derecede yanmaya karşı dirençli olduğunu belirtiyoruz." şeklinde açıklamalarda bulundu.

Zombi Usak Olay

ABD'li biyoteknoloji şirketi Ginkgo Bioworks'un yaptığı bir araştırma, hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıkların 2050 yılında 2020'ye kıyasla 12 kat daha fazla insanı öldürebileceği uyarısında bulundu. Şirket, küresel ısınma ve ormansızlaşmanın etkisiyle zoonotik hastalıklara neden olan salgınların gelecekte daha sık görülebileceği konusunda dikkat çekti. Araştırmaya göre, 1963 ile 2019 yılları arasında salgın hastalıklar yılda neredeyse yüzde 5 oranında artarken, ölümler yüzde 9 oranında arttı.

Bu tehlikeli durum karşısında bilim insanları, hükümetleri hastalığın insanlara bulaşma riskine karşı hazırlıklı olmaya çağırdı ve kamuoyunu bu konuda bilinçlendirmeye vurgu yaptı.