İSTANBUL (AA) - Yıldız Holding 2022 Raporu'na göre, holdingde yeni istihdam edilen erkek ve kadın çalışan oranı 2022'de eşit oranda gerçekleşti.

Fırsat eşitliği alanındaki çalışmalarını ve uygulamalarını "Kadın Platformu" çatısı altında sürdüren Yıldız Holding, 2022 Raporu'nu düzenlediği basın toplantısı ile açıkladı.

Bu yıl üçüncüsü yayınlanan raporda paylaşılan bilgilere göre, bir önceki yılda olduğu gibi 2022 yılında da Yıldız Holding ve şirketlerinde "kadın çalışan oranı", "yeni işe alınan kadın çalışan oranı" ve "terfi eden kadın çalışan oranı" gibi temel parametrelerde artış göze çarpıyor.

Toplantıda konuşan Yıldız Holding Kadın Platformu Elçisi Begüm Mutuş, kadınların iş gücüne katılımını daha fazla artırabilmek adına Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ülker'in desteğiyle iş dünyasına liderlik etmeyi hedeflediklerini söyledi.

Holding olarak daha kapsayıcı ve adil bir iş ortamı oluşturmayı ve kadınların iş hayatında karşılaştığı zorlukların farkında olarak eşit fırsatlar sunmayı amaçladıklarını belirten Mutuş, şunları kaydetti:

"Bunun için işe alım sürecimizi gözden geçiriyor, uluslararası standartları ve metrikleri yakından takip ediyor, geleceğe yönelik işe alım hedefleri belirliyoruz. Kadınların güçlenmesi alanında attığımız tüm adımları Yıldız Holding ve şirketlerinde kalıcılaştırarak kurum kültürümüzün bir parçası haline getirmek adına 2021'de Yıldız Holding Kadın Platformu'nu kurduk. Diğer yandan 2021'de Yıldız Holding Kadın Platformu'nun faaliyetlerine yön veren Yıldız Holding Kadın Platformu Fırsat Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Manifestosu'nu katılımcı bir süreçle çalışanlarımızla birlikte oluşturmuştuk. Geçtiğimiz yıl ise özellikle ekonomik hayata katılımda fırsat eşitliğini sağlamak adına kadın girişimcilerin ve değer zincirinde kadınların desteklenmesi çalışmalarına hız kazandırdık. Manifestomuzu da bu doğrultuda 'Söylem, İş Ortamı, Ekosistem ve Değer Zinciri' olmak üzere değer yarattığımız 4 alanı temsil edecek şekilde güncelledik."

- Kadın girişimcilere 4,3 milyon dolar yatırım yapıldı

Mutuş, 2022'de Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi'nin (UN Women) yürütücülüğünü üstlendiği, "Women's Entrepreneurship Accelerator" (WEA -Kadın Girişimciliğini Hızlandırma Programı) girişimine dahil olduklarını anlattı.

Begüm Mutuş "Bu iş birliği sayesinde bölgesel ve küresel alanda tedarik zincirinde kadın girişimciliğini desteklemeyi ve kadın girişimcilere 3 yıl içinde 4 milyon doların üzerinde yatırım yapmayı taahhüt etmiştik. Doğrudan veya dolaylı olarak kadın liderliğindeki ve kadın ortaklı girişimlere yapılan toplam yatırım tutarı ise birinci yılında 53 girişimle 4,3 milyon dolara ulaşmış durumda." şeklinde konuştu.

- "Tarımın Kadın Yıldızları" projesiyle kadın çiftçilere tam destek

Kerevitaş'ın SuperFresh markasıyla kadın çiftçileri desteklemek ve tedarik zincirinde fırsat eşitliğini sağlamak için Tarım ve Orman Bakanlığı'nın öncülüğünde "Tarımın Kadın Yıldızları" projesini başlattıklarını anlatan Mutuş, bu projeyle kadın çiftçilere 2025'e kadar 5 bin ton meyve-sebze alım garantisi verildiğini ve projede şu ana dek 1760 ton ürün alınarak 8 milyon TL'nin üzerinde değer yaratıldığını söyledi.

Mutuş, kadın girişimcilere yönelik desteklere ilişkin bilgi vererek, şöyle devam etti:

"Lady Godiva Girişimi her yıl kendi toplumlarında fırsat eşitliği, kapsayıcılık ve kadınların güçlenmesi için çalışan sivil toplum kuruluşlarına hibe desteği vermeye devam ediyor. Fırsat eşitliğine dayalı bir iş gücü oluşturmak ve 2025'in sonuna kadar küresel olarak pladis'in liderlik ekiplerinde kadın temsilini artırmak adına oluşturduğumuz Liderlikte Kadın Ağı (Women in Leadership Network) üzerinden dünya genelinde kadın çalışanlarımız arasındaki bağı destekliyoruz. Seç Market'in de kadın girişimcileri desteklemek amacıyla bu yıl başlattığı 'Gücünle Gülümse' projesi ile kendi mağazasının sahibi olan kadın iş ortaklarımızın sayısını hızla artırmayı hedefliyoruz."

- Son 3 yılda kadın çalışan oranı yüzde 41'e yükseldi

Raporun ortaya koyduğu sonuçlara göre, 2019'da yüzde 37 olan kadın çalışan oranı, Yıldız Holding ve şirketlerinde yürütülen fırsat eşitliği temelli projeler sonrası son 3 yıl içerisinde yüzde 41'e yükseldi.

Yıldız Holding şirketlerinde tüm seviyelerde yeni işe alınan çalışanlar arasında kadın oranı incelendiğinde, 2019'da bu oran yüzde 46 iken, 2022'de kadın ve erkek işe alım oranının eşit bir şekilde yüzde 50 olarak gerçekleştiği görülüyor.

Yıldız Holding Yönetim Kurulu'nda bulunan kadın sayısı geçen yıl yüzde 12'den yüzde 18'e çıkmış durumda. Holdingin Türkiye genelindeki halka açık şirketlerinde ise bu oran yüzde 22 iken, toplamda 23 yönetim kurulu üyesinin 5'i kadınlardan oluşuyor.

Söz konusu rapor ve bütüncül çalışmalarıyla Yıldız Holding, sürdürülebilirlik stratejisi kapsamında referans aldığı Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları'ndan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği (SKA 5), İnsana Yakışır İş ve Büyüme (SKA 8) ve Eşitsizliklerin Azaltılması (SKA 10) amaçlarına ilişkin taahhütlerini de şeffaf ve katılımcı bir şekilde yerine getiriyor.

- Fildişi Sahili'nden kadın girişimciliğine başarılı bir örnek

Kadın girişimciliğinin ve yerel tedarikçilerin desteklenmesi adına tüm dünyada sürdürülebilir iş modellerine imza atan Yıldız Holding'in çalışmalarının somut bir örneği Kante Djeneba oldu.

Dünyadaki kakao üretiminin yüzde 70'ini gerçekleştiren Fildişi Sahili'nde, kakao tedariki yapan tek kadın girişimcinin kendisi olduğunu söyleyen Kante Djeneba, toplantıda pladis ile 9 yıldır sürdürdükleri iş ortaklığını şu sözlerle özetledi:

"Kakao, Fildişi Sahili'ndeki insanların temel geçim kaynağı olarak ön plana çıkıyor. Ben, Fildişi Sahili'nde tamamen erkeklerin egemen olduğu bu sektördeki tek kadın girişimci olma özelliğine sahibim. Şirketimde toplam 5 kişiyi istihdam ediyorum ve pladis'e yılda 14 bin ton kakao tedariki sağlıyorum. Benim de büyüdüğüm yer olan Fildişi'nin kuzeyinde, eğitime erişim imkanları oldukça sınırlı. Her 10 kadından 7'sinin doğum yaparken hayatını kaybettiği Fildişi'nde kadınların sadece yüzde 10'u eğitim görme şansına sahip oluyor. Hem bir anne hem de bir girişimci olarak, fırsat eşitliği konusunda tüm paydaşlarına cesaret veren pladis'in sorumlu tedarik zinciri yönetimi sayesinde, işlerimi başarıyla sürdürebiliyorum. Bu coğrafyada kadınların içinde bulunduğu şartların ne denli zor olduğu göz önüne alındığında, kadınların ekonomik yaşama katılımı konusunda pladis'in üstlendiği sorumluluğun değeri çok daha iyi anlaşılacaktır."

Kaynak: aa