Uşak’ın Eşme ilçesi Yeleğen kasabasında Tarım ve Orman Müdürlüğü Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi kapsamında 200 bin adet karnabahar sebzesi fidesi dağıtıldı.

41 üretici karnabahar üretecek

Kış aylarının vazgeçilmez sebzesi olan Karnabahar artık Eşme’nin yeleğen kasabasında üretime başlanılacak. Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi kapsamında Eşme İlçesi Yeleğen Kasabasında üreticilerimize karnabahar fidesi dağıtımı yapıldı. Proje kapsamında yüzde 75 devlet yüzde 25 üretici katkılı olacak şekilde 41 üreticiye 200 bin adet karnabahar fidesi dağıtıldı.

KARNABAHAR YETİŞTİRİCİLİĞİ

Karnabahar, çiçek ve çiçek tablası yenilen sebzeler grubundan iki yıllık bir kültür sebzesidir. İlk yıl yenilen çiçek tablası ve yaprakları oluşur. Sebze olarak değerlendirilen kısımlarına baş yada taç denilmektedir. Taç bitkinin büyüme konisi olan uç kısmının dallanması ile oluşur. Tacın rengi; beyaz, krem ve sarımsı tonlardadır. Güneş ışığı rengin sarıya dönüşmesine sebep olmaktadır. İklim ve yetiştirme koşulları taç ağırlığını ve kalitesini önemli derecede etkiler. Taçlar çeşit özelliği ve çevre şartlarına bağlı olarak sıkılıklarını 2-3 hafta korurlar. Rengi sararmış ve gevşek yapı gösteren taçlar pazarlanabilme özelliğini kaybederler.

İKLİM İSTEKLERİ

Karnabahar büyüme ve gelişme esnasında 15-20°C arasındaki sıcaklıklara ihtiyaç duyarlar. Taçların olgunlaşma döneminde sıcaklığın O°C nin altına düşmesi istenmez. Taç oluşması için gelişmenin belli bir devresinde düşük sıcaklıklara ihtiyaç vardır. Karnabahar fideleri vegetatif dönemde henüz baş oluşturmadan önce düşük sıcaklıklara oldukça dayanıklıdırlar. Hatta -10°C sıcaklığa kısa süre dayanabilirler. Fakat hasat devresine gelmiş karnabahar başları O°C nin altındaki sıcaklıklardan hoşlanmazlar. Taç oluşum döneminde en uygun sıcaklıklar 15°C- 20°C dir.. Sıcaklığın düşmesi sonucu taç yüzeyi havlı bir yapı kazanır, pazar değeri düşer.

VERİM

Verim adet olarak hesaplanmaktadır. 1 dekar alandan 1800-2000 baş elde edilir. Erkenci çeşitlerde başlar daha küçük (600-700 g), geçci çeşitlerde ise 5-6 kg a kadar iriliğe ulaşabilmektedir.

Editör: Öyküm Yavuz