Düzenlenen törende İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı  Cevdet Yılmaz konuşma gerçekleştirdi.

“Biz Bu Millete Efendi Değil, Hizmetkar Olmaya Geldik”

Valiler Buluşmasını Milletin Evi Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirmekten büyük bir onur duyduğunu dile getiren Bakan Yerlikaya, “Selçukludan Osmanlıya ve günümüze kadar uzanarak bir geleneği temsil eden mülki idare amirliği, devlet idare ve yönetiminde çok önemli bir yere sahiptir. Mülk, devletin egemenliği altında bulunan toprakları ifade eder. Bu mülkü idare edenlerse bir anlamda medeniyetimizin meşale taşıyıcıları olan siz valilerimizsiniz.” ifadelerini kullandı.

Ali Yerlikaya konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Farabi, devleti uzun süre bir arada yaşama iradesi gösteren ve aynı ideal etrafında teşkilatlanmayla vücut bulan bir organizmaya benzetir. Yani devlet bir düzen, bir ahenk demektir. Bu devlet düzeninin ruhu ise onu meydana getiren milletine hizmet etme gayesi ve davasıdır. Milletiyle arasına duvar ören, mesafe koyan, onun derdine kulak tıkayan, derdiyle dertlenmeyen bu devletin ve milletin layıkıyla yöneticisi, idarecisi olamaz. Bütün makamlar, bütün mevkiler gelip geçicidir. Her görev bir sorumluluk ve emanettir. Aslolan bu görevleri hakkıyla yerine getirebilmek ve millete hizmet bayrağını onurla devredebilmektir. Bizim dileğimiz ve beklentimiz; mesaisinin çoğunu sahada, halkımızın yanında geçiren, halkımızın derdiyle dertlenen yöneticilerin sayısının artmasıdır. Sayın Cumhurbaşkanımızın şu cümlesini asla aklımızdan çıkarmamalıyız: ‘Biz bu millete efendi değil, hizmetkar olmaya geldik.’”

“Bizim Milletimiz Devletine Bağlıdır”

1000 yıldır vatan kılınan Anadolu’da, dünyanın bu en güzel beldesinde, şanlı bayrağımızı ilelebet dalgalandırmak için millet olarak büyük bedeller ödendiğine vurgu yapan İçişleri Bakan Yerlikaya, “Hani İstiklal şairi Akif’imiz diyor ya, ‘Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda? Şüheda fışkıracak, toprağı sıksan şüheda!’ İşte öylesine kutsal, öylesine azizdir bu topraklar. Vatanımızın her karışında şehit kanı var. En ücra köyümüzde, neredeyse tüten her ocağımızda, şehitlik mertebesine ulaşan kahramanlarımız var. Bizim milletimiz devletine bağlıdır. Bizim milletimiz devleti var olsun diye her türlü fedakarlığı yapmıştır. Bu aziz millet kendisine bir adım gelene, koşarak gider. Ona elini uzatana canı gönülden sarılır. Aşını paylaşır, ekmeğini bölüşür. Bu yüzden de devletin asıl sahibi milletimizdir.” şeklinde konuştu.

Bakan Yerlikaya, “Bu milletin bağrından çıkan ve Vali olan siz evlatlarına, kibir değil tevazu, enâniyet değil samimiyet, sertlik değil şefkat yaraşır. Devletin sıcak yüzünü, adaletini, vicdanını sizler temsil ediyorsunuz. Bu nedenle, milleti ile gönül bağı kuran her bir valimiz, devlet ile millet arasında kurulan bağın mimarlarıdır da. Unutmamamız gereken kadim hikmet şudur ki: Devlet, insan ile daim ve kaimdir. Binlerce yıllık devlet geleneğimiz, milleti ile olan güçlü bağı sayesinde bugünlere erişmiştir.” dedi.

“İnsanı Yaşat Ki Devlet Yaşasın”

Tarihte iz bırakmış düşünürlerin, bilgelerin ve devlet yöneticilerinin yazdıkları eserlerin, siyasetnamelerin zaman değişse de hep aynı hakikati ve hikmeti söyleyip ve öğütlediğini anımsatan Bakan Yerlikaya; “600 yıllık çınarımız Osmanlı İmparatorluğunun kuruluşunda, Şeyh Edebali’nin Osman Bey’e vasiyetinde söylediği o söz: Devlet tasavvurumuzun mihengi olmuştur: ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın.’ İşte bu anlayıştan hareketle tarihe şöyle bir baktığımızda büyük devletlerin tamamının milletiyle bütünleşmiş ve kenetlenmiş devletler olduğunu görürüz. Ez cümle, bütün mesele her şey bitip gittiğimizde, gök kubbede hoş bir sadâ ve hatıralarda hayırla anılacak izler bırakmaktır. Unutmayınız, ziyaret ettiğiniz bir eve sadece siz değil, devletimiz gitmiş oluyor, dokunduğunuz bir omuz, tuttuğunuz bir el devletle temas etmiş oluyor.” sözlerini kullandı.

“Vatandaş Sizi Güler Yüzlü Devlet Kapısı Olarak Görecek”

Devletin aynı zamanda bir umut kapısı, derdi olanın kapısı olduğunu dile getiren Bakan Yerlikaya; “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde 22 yıldır verilen mücadeleyi tek bir cümleyle özetlemek gerekirse, o söz: ‘Millete hizmet’ olur. Bu mücadele; devlet ile millet arasına örülen duvarları kaldırma mücadelesidir. Güçlü millet, güçlü devlet olma mücadelesidir. Unutmayın sizler; huzurun, refahın, güvenin teminatısınız. Sokak sokak, cadde cadde ilinizi tanıyacak, bilecek, esnafla bir araya gelecek, millet için milletin arasında milletle beraber olacaksınız. Vatandaş sizi güler yüzlü devlet kapısı olarak görecek. Sizler milletimizin mutluluğunu, huzurunu, refahını, güvenini esas alarak büyük bir fedakarlıkla çalışmalısınız. Görevlerinizi de tevazu ile icra edeceksiniz. Zira bu makamlara hiçbir şekilde kibir yakışmaz.” diye konuştu.

Editör: Öyküm Yavuz