Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, çocuğun duygusal, sosyal ve bilişsel gelişimine ailenin büyük katkı sağladığını belirtti.
Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, çocukların doğuştan gelen bir mizaca sahip olduğunu ifade eden uzmanlar, ailenin çocuğun kişilik gelişiminde temel bir rol oynadığını vurguluyor.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Ergür, çocuğun kişilik gelişiminde ailenin rolünü değerlendirdi.
Çocuğun sağlıklı bir benlik gelişimine sahip olabilmesi için gerekli olan temel değerlerine değinen Ergün, aile tarafından sevgi, şefkat, güven ve değer gören çocukların sağlıklı bir birey olarak gelişim sergilediğine işaret etti.
Ergür, "Çocuk sosyal beceri, temel değerler ve yaşam becerileri gibi yaşam boyu ihtiyacı olan becerileri aile içerisinde deneyimler. Çocuğun yaşamı boyunca sergileyeceği davranışları aile içerisinde şekillenir. Aile, çocuğun kişilik gelişimi, psikolojik sağlamlık, ahlaki değerler, sosyal beceriler ve davranışsal örüntüler gibi birçok alanda önemli bir etkiye sahiptir. Özetle, aile çocuğun duygusal, sosyal ve bilişsel gelişimine büyük katkı sağlamaktadır." ifadelerini kullandı.
- Çevre ve okul da çok önemli
Ergür, çocuğun ilk sosyalliğinin ailede başladığını, bu sebeple ilk ve en temel katkının aileden geldiğini vurguladı.
Çocuğun yetişmesinde çevre ve okul gibi etkileyici faktörlerin de bulunduğunu kaydeden Ergür, aynı zamanda toplumsal, kültürel ve ekonomik faktörlerin de etkili olduğunun altını çizdi.
Ergür, "Çevresel faktörler, çocuğun değerlerini, tutumlarını ve davranışlarını etkiler. Okul ise çocuğun akademik gelişimi, sosyal becerileri ve öğrenme alışkanlıkları üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Bu alanlar birbirleriyle etkileşim halindedir, bu sebeple birlikte çalışarak çocuğun bütünsel gelişimine katkıda bulunurlar." değerlendirmesinde bulundu.
- "Dengeyi sağlamak önemli"
Çocuğun gelişimine önemli katkılar sunan aile, çevre ve okul arasında dengeyi sağlamanın gerekli olduğunu hatırlatan Ergür, "Bu dengeyi sağlamak, çocuğun bütünsel ve sağlıklı bir şekilde gelişmesini destekler. Böylece çocuk toplumsal uyum kazanır, sağlıklı ve özgüvenli bir yetişkin olarak gelişim sergiler. Dengeli bir gelişim süreci, çocuğun kendi yeteneklerini tanımasını ve hedeflerine ulaşmasını destekler. Aile, çevre ve okuldaki denge, çocuğun özgüvenini artırır ve başarıya giden yolda motive olmasını sağlar." şeklinde görüş belirtti.