Son yıllarda Türkiye gündeminde yoğun şekilde yer alan göçmen, sığınmacı, mülteci ve kaçak konusuna ilişkin dikkat çeken bir gelişmenin bu kez de Uşak’ta yaşandığı öne sürüldü. Suriye, Afganistan, Pakistan gibi bazı Ortadoğu ülkelerinden gelen birçok kişi, Türkiye’de yaşamaya devam ediyor. Bununla birlikte gündeme gelen bir iddiaya göre Uşak’ta yaşayan Afgan göçmenlerin büyük bir kısmı, yeni kimlik kartı verilmediği için Avrupa’ya geçmek üzere Yunanistan’a gitti.

Göçmen kişilere kimlik kartı verilmediğinde, Türkiye’de sağlık sistemine kayıtlı olmadıkları için herhangi bir sağlık kurumunda göçmenler muayene olamıyor. Muhtaç durumdaki göçmenlere verilen kimlik kartlarından ve aylık 300 liralık yardım ödemelerinden yararlanamayan Afgan göçmenlerin, çareyi Avrupa’da başka ülkelere gitmekte bulduğu öne sürüldü. İddiaya göre Uşak’ta yaşayan birçok Afgan, yeni kimlik kartı alamadıkları için Avrupa’nın farklı bölgelerine gitmek üzere Yunanistan’a gitti. İşte detaylar…

AFGANLARIN NİHAİ VARIŞ NOKTASI BATI AVRUPA MI?

Uşak Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Hasan Güler’in “Afganlı Göçmenlerin Göç Süreçleri ve İşçilik Deneyimleri: Uşak İli Örneği” isimli makalesinde, Uşak’ta yaşayan Afgan göçmenlerin, sanılanın aksine ülkelerindeki savaş nedeniyle değil, ekonomik nedenlerden ötürü Türkiye’ye ve Uşak’a geldikleri belirtildi. Öte yandan söz konusu makalede, Afgan göçmenlerin nihai varış noktasının Batı Avrupa olduğu ve bu da onların ekonomik nedenlerle göç ettiklerinin bir göstergesi olduğu vurgulandı.

AFGANLARIN BİRÇOK ZORLUKLA BAŞ ETMEK ZORUNDA KALDIĞI İDDİASI

Söz konusu makalede Hasan Güler, Afganların işgücünde düşük ücretler ve zor şartlar altında çalışmak zorunda kaldıklarını, gündelik hayatta da diğer birçok alanda çeşitli olumsuzluklar ile baş etmek zorunda kaldıklarını belirtti. Makalede konuya ilişkin olarak, “Uşak sınırları dışında başka bir ilde yaşam kurmaya olanak vermeyen yasal kısıtlar, özellikle Afganlı gençlerin tabiri ile ‘açık hava cezaevine’ benzer bir sıkışmışlık hissine sebep olmaktadır” ifadelerine yer verildi.

Makalede diğer yandan, Suriyeli göçmenler hakkında “basında yaygınlaşan olumsuz göçmen imajı ve en ufak bir olayda toplumsal öfkenin nesnesi haline gelmeleri” nedeniyle, Uşak ilinde yaşayan diğer göçmen topluluklarıyla Afganların da yaşamı zorlaştı. Bu tür faktörlerin bir araya gelmesiyle, Afgan göçmenlerin Uşak’tan ayrılarak Yunanistan’a gittikleri iddia edildi.

Editör: Öyküm Yavuz