Tedavi ile alakalı şu ifadelere yer verildi, “Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, Dr. Öğr. Üyesi Oğuzhan Gökalp, Uzm. Dr. Aslı Keleş Önal, Uzm. Dr. Hakan Dal ve diğer sağlık çalışanlarımızdan oluşan ekip, Hastanemizde Çocuk Ortopedisi uygulamaları dahilinde Serebral Palsi (Beyin Felci) tanılı çocuk hastaların spastik kaslarının rehabilitasyon sürecini kolaylaştırmaya yönelik ameliyatsız, ultrason eşliğinde Botulinum Toksin (Botox) uygulamaları yapmaktadır. Ekibimize görevlerinde başarılar dileriz” denildi.

Serebral Palsi Nedir?

Serebral palsi, yani beyin felci insan vücudundaki kasların hareketlerini, tonusunu veya vücudun duruşunu etkileyen bir grup fiziksel engel durumuna verilen isimdir. Serebral Palsi çoğunlukla doğumdan önce olmak üzere olgunlaşmamış beynin gelişmesi sırasında meydana gelen hasardan kaynaklanır. Bu sebeple serebral palsinin belirti ve semptomları bebeklikte veya okul öncesi yıllarda ortaya çıkar. Genel olarak hareket bozukluklarına ve bunlarla ilgili anormal reflekslere, uzuvların ve gövdenin gevşekliğine veya sertliğine, anormal pozisyonda durmaya, istemsiz hareketlere, kararsız yürümeye veya bunların bir kombinasyonuna neden olur.

Serebral palsi geçiren bireyler yutma problemleri yaşayabilirler ve genellikle göz kaslarındaki bir dengesizlik nedeniyle gözlerini aynı nesneye doğru odaklamakta güçlük çekebilirler. Ayrıca kaslardaki kasılmanın sertliği nedeniyle bireyin vücudunun çeşitli eklemlerinde hareket aralığını azalmış olabilir.

Serebral palsinin günlük faaliyetler üzerindeki etkisi bireyden bireye büyük farklılıklar gösterir. Bazı vakalarda bireyin normal yürümesi mümkünken, diğer vakalarda yardım gerekli olabilir. Bazı bireylerde normal veya normale yakın zihinsel gelişim gözlemlenirken, diğerlerinde zihinsel engellerin çıkması mümkündür. Eş zamanlı görülen diğer durumların arasında epilepsi, körlük veya sağırlık da olabilir.

Muhabir: hava aksu