800’lü yıllara dayanan bir Osmanlı tatlısı olan helvanın ilimizde en öncü isimlerinden biri olan Vidinoğlu, tam bir buçuk asırdır bu üretimi yapan ailenin beşinci kuşaktan temsilci konumunda. Tahinle buluştuktan sonra hem daha lezzetli hem de daha sağlıklı bir hal alan helvanın faydaları saymakla bitmiyor.

Enerji deposu olmasının yanı sıra susam yağı ise cildi besliyor, dirsek ve ayak topukları gibi çok kuruyan bölgelerin nemlendirilmesinde etkili bir rol üstleniyor. Başta ülser, gastrit olmak üzere pek çok mide rahatsızlığına iyi gelen tahin helvası, Nida Vidinlioğlu’nun imalathanesinde günlük 200 kilograma yakın üretiliyor. Kendisinin bu üretimi devam ettiren beşinci kuşak olduğunu söyleyen Nida Vidinlioğlu, ‘’Benden önce bu üretimi yapan nesillerim babam ve dedelerimdir. Bulgaristan asıllıyız ve bizim öykümüz oradan geliyor.

Helva Vidinlioğlu

Atalarım ikinci dünya savaşında uşağa göç ederek yaşamına burada devam etmiş.’’ ifadelerini kullandı. Tahin helvasının aşamalarından da bahseden Vidinlioğlu,’’ İlk aşama kürekleme. Bu aşamada makine kullanmıyoruz ustamız kas gücüyle yapıyor. Bunun amacı tahinle şekerin daha iyi özdeşleşmesi. Daha sonra yoğurmaya geçecek. Şimdi çoğu fabrikalar makineleşti. Bunun sebebi insan gücünü kısarak maliyeti azaltmak ve daha fazla helva çıkarmak’’ dedi. Muratbey Uşak Sportif Yabancılarda Tam İsabet Gram altın 130 liranın üzerinde Altının gramı 130 liranın üzerine çıktı

MAKİNE İLE YAPILAN HELVALARIN İÇERİSİNDEKİ ŞEKER KIRILIYOR

Nida Vidinlioğlu, ‘’Fabrikalar kırılmayı engellemek için katkı maddeleri kullanıyor. Ancak biz bu maddeleri kullanmamak için elimizle yoğuruyoruz. Yoğurmasının nedeni ise hava aldırarak içerisindeki minerallerin kaybolmamasını sağlamak. Hava aldırma işlemine ise sıkıştırma aşaması diyoruz.’’ diye konuştu. İyi tahin helvasının kesinlikle ağızda yanma yapmadığına ve kolay dağıldığına da değinen Vidinlioğlu, sağlıklı ve lezzetli helva üretmek için kaliteli ham madde ve sadece şeker pancarı şekeri kullanılması gerektiğini ifade etti. Nida Vidinlioğlu ürettikleri helvanın lezzetini ise sadece Uşak şekeri kullanmalarına bağladı.