Adli Tıp "Kalp Kirizinden Normal Ölüm", Firma SGK'ya "İş Kazası Sonucu Ölüm" diye bildirdi.

Uşak’ın Sivaslı ilçesindeki taş ocağında bir işçinin kum yığınları altında kalarak ölmesinin ardından yaşanan korkunç detayları ortaya çıktı. Adli Tıp Kurumu kum yığınları altında kalarak hayatını kaybeden İsmail Taran ile ilgili, 9 Ekim 2023 tarihinde hazırlanan otopsi raporunda “cesette travmatik-zorlayıcı bir etki sonucu öldüğünün tıbbi delillerine rastlanılmadığı, buna göre kişinin  ölümünün “kendisinde mevcut kalp-damar hastalığı sonucu doğal nedenli” dedi.

Belge Mahkeme

Diğer taraftan firma yetkililerinin  ise SGK’ya kum yığınları altında kalan , İsmail Taran ‘ın işten çıkışını 11 koduyla ‘ (4 a) İş Kazası Ölüm’ olarak birdirimde bulundukları ortaya çıktı.

Bu gelişmeler üzerine İsmail Taran’ın eşi Münevver Taran eşinin ölüm nedenini normal kalp krizi sonucu ölümmüş gibi rapor hazırlayan Adli Tıp Kurumu hakkında savcılığa suç duyusunda bulundu. Savcılık tarafından 07.12.2023 tarihinde    ‘soruşturmaya gerek yok ‘kararı vermesi üzerine de Uşak 2. Sulh Ceza Hakimliği’ne itiraz edildi.

2. Sulh Ceza Hakimliği ise, ’ şüpheliye isnat edilen görevi kötüye kullanma suçunun oluşabilmesi için kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına sebebiyet verilmesi gerekeceği, iş bu dosya kapsamında adli tabipçe  yanlış tanzim edilen rapor neticesinde müştekinin veya kamunun herhangibir mağduriyeti ve zararın oluşmadığı ,bu nedenle atılı suçun yasal unsurlarının oluşmadığı anlaşılmakla ,şüpheli hakkında yasal suçun unsurlarının oluşmaması nedeniyle kamu adına kovuşturmaya gerek yoktur’ kararı verildiği görüldü. Savcılığın bu kararına yapılan itirazın  zamanında yapıldığı anlaşılmış olup, tüm dosya kavramı evrakları, otopsi sonucu hazırlanan rapor, ATK raporu ve tüm dosya kapsamı hep birlikte değerlendirildiğinde ,görevi kötüye kullanma suçunun yasal unsurlarının  oluşmadığı anlaşılmıştır’ şeklinde karar verdi.

İsmail Taran’ın eşi Münevver Taran, mücadelesini sürdürdüğünü yaptığı itirazlar sonucunda ,yanlış otopsi incelemesini ortaya çıkardığını belirterek; ‘Adli Tıp Kurumu yapılan yanlışı görünce hemen ertesi gün ikinci bir düzeltme raporunu hazırlayarak savcılığa gönderdi. Bu 2 raporda eşinin ölümü hakkında, “kişinin ölüm nedeninin kum yığını altında kalmaya bağlı karın-göğüs basısı sonucu gelişen mekanik asfiksi olmasının muhtemel olabileceği kanaati ile” dosyanın ayrıntılı bir değerlendirme yapılması için İstanbul Adli Tıp Kurumu’na sevkini istedi. Uşak Adli Tıp Kurumu’nun yaptığı bu hata sonucunda eşimin cesedi 5 ay bekletildi toprağa veremedik hem de  yargılama süreci uzatılmış oldu. Eninde sonunda adaletin tecelli edeceğine inanıyorum. Bekliyoruz.”dedi.

Editör: Öyküm Yavuz