UTSO ÜYELERİNE 2017 YILINDA E-TİCARET VE ONLİNE ODA HİZMETİ SUNACAK

UTSO ÜYELERİNE 2017 YILINDA E-TİCARET VE ONLİNE ODA HİZMETİ SUNACAK
UTSO ÜYELERİNE 2017 YILINDA E-TİCARET VE ONLİNE ODA HİZMETİ SUNACAK
2016 yılını çeşitli etkinlikler ve faaliyetlerle geçiren Uşak Ticaret ve Sanayi Odası 2017 yılı Ocak ayı olağan meclis toplantısını gerçekleştirdi. UTSO Yönetim Kurulu Başkanı Kandemir konuşmasında, “e-ticaret ve online oda gibi hizmetlerimizi üyelerle buluşturuyoruz. Tüm altyapı tamamlandı. Artık üyelere daha hızlı hizmet verebileceğiz” dedi.

Uşak Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda UTSO Yönetim Kurulu Başkanı S.Selim Kandemir başkanlığında yapılan olağan meclis toplantısına, meclis üyelerinin yanı sıra, Uşak Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Sayın Dalkıran, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Osman Nafiz Kaya, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Karahan katıldı.

“YILDIZ ARAŞTIRMACI YETİŞTİRME PROJESİ”
Uşak Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin faaliyetleri hakkında sunum yapan Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Karahan, “Üniversitemiz bünyesinde devlet hastanesi ile protokol imzaladık. 2 Aralıktan itibaren eğitim araştırma statüsü kazandı. Amacımız tüm birimlerin bir arada bulunacağı bir sağlık kampüsü oluşturmaktır. Bununla birlikte ‘Yıldız Araştırmacı Yetiştirme Projesi’ yaptık. Projenin ilk aşamasını Uşakta başlatıp daha sonra Türkiye’ye yaymak istiyoruz. Üniversitemizin daha iyi seviyelere gelmesi için alaylı değil, Mektepli gençler yetiştirmek istiyoruz.” dedi

“E-TİCARET VE ONLİNE ODA HİZMETİNİ ÜYELERİMİZLE BULUŞTURUYORUZ”
Toplantıda yönetim kurulunun faaliyet raporunu sunan UTSO Yönetim Kurulu Başkanı S. Selim Kandemir, “Bu yıl, e-ticaret ve online oda gibi hizmetlerimizi üyelerle buluşturuyoruz. Tüm altyapı tamamlandı. Artık üyelere daha hızlı hizmet verebileceğiz. Odamız için bir diğer güzel gelişmede; Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) öncülüğünde başlatılan ‘Nefes Kredisi’ ile oda üyelerine düşük faizli kredi kullandırma imkanı sağladık.  Uşak Ticaret ve Sanayi Odası olarak 6.500.000-TL’lik kredi kullanımına vesile olduk. Kredi kullanım limitimizin bitmesiyle beraber Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile görüşmelerimize devam ettik. Yaptığımız görüşmeler sonucunda 1.250.000-TL’lik ilave kaynak aldık’’ dedi.

Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı S.Selim Kandemir, 2017 yılı Ocak ayı olağan meclis toplantısında yaptığı konuşmasında  şu ifadelere yer verdi;

“Odamız, bu yıl 125. yılını kutladı ve 125. yıla yakışır bir açılışla Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent TÜFENKCİ ve TOBB Başkanı Rifat HİSARCIKLIOĞLU’ nun katılımıyla hizmet binamızı hizmete açtık. Sektör toplantıları ile başladığımız 2016 yılını 346 sorun tespiti ve 207 çözüm önerisiyle tamamladık. Sorunları tüm bakanlıklara ilettik. 2016 yılında gerçekleştirdiğimiz 27 eğitime 1664 kişi katıldı. 10 yurt içi ve 1 yurt dışı fuarlarını 126 katılımcıyla gerçekleştirdik. Bu rakamlar bizler için üzücü. 2017 yılında bu rakamları katlamamız gerekli. Girişimcilik eğitimlerine 2017 yılında da önem vereceğiz. Zafer Teknopark A.Ş. ye ortak olarak ilimiz için önemli bir organizasyonun içinde yer aldık. 2017 hedeflerimizi geçen toplantıda sizlerle paylaştım. Özellikle ihracat bölümü kurarak sanayiyi ihracata yönlendirmeyi, ticaret alanında faaliyetler gösteren üyelerimize de birçok organizasyon planladık ve çok hızlı hayata geçireceğiz. Çevre illerle ticaretimizi canlandıracağız. Amacımız üyelerimize yeni ticaret alanları yaratmak.”

“NEFES KRESİ İLE ODA ÜYELERİNE DÜŞÜK FAİZLİ KREDİ KULLANDIRILDI”
“Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) öncülüğünde başlatılan ‘Nefes Kredisi’ ile oda üyelerine düşük faizli kredi kullandırma imkanı sağladık. TOBB Türkiye genelinde’ Nefes Kredisi’’ adı altında bir ekonomik süreç başlattı. Açılan bu kredi yıllık 9,9 gibi düşük bir faiz oranıyla 12 ay vadeli olarak, 50.000 TL lik kredi veriyor. Uşak olarak bizde 6.500.000-TL’lik kredi kullanımına vesile olduk. Yaptığımız görüşmeler neticesinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinden 1.250.000-TL’lik ilave kaynak aldık. Ortalama kredi kullanan firma sayısının 70 olduğunu tespit ettik. İkinci gelişme ise KOSGEB’in açıklanan 50.000’TLlik kredi faiz desteği oldu. Cazip geri ödemesi ve sıfır faiziyle kredi, tüm Türkiye’de heyecanla karşılandı. Başvurular bitti ve sonuçlar açıklandı. Tüm Türkiye’de 15.000 işletme bu krediden yararlandı. Ekonomimizin düzgün bir şekilde işleyebilmesi için güvenli çalışma ortamının oluşturulması gerekmektedir. Konuşmamın başında da değindim terör örgütlerinin saldırılarını yaşamış olmamıza rağmen, geçmiş yıllara dönüp baktığım zaman beklediğimiz gibi sarsıcı faiz ve döviz dalgalanmaları yaşamadık. Bununla birlikte Kamu Borçlarına ait faiz silinmelerinin ve taksitlendirmelerin ekonomimize ciddi bir rahatlama getirdiğini görmekteyiz. “

“2017 YILI TASARRUF YILI OLACAK”
“Başbakanımızın 2017 yılının tasarruf yılı olacağını söylemesi hepimiz açısından güzel bir adım olacaktır. Toplum olarak kazancımızın üzerinde yaşıyor ve sürekli borç devrediyoruz. Tasarruf ile birikim yapmamız gerekirken, faiz olarak bankalara ödüyoruz. Bireysel Emeklilik fonları Avrupa Devletlerinin en büyük finansman kaynağıdır. Düzenlenen yönetmelikte; kamu idareleri 01.04.2017 tarihi itibari ile dahil edilecektir. Özel sektörde çalışanların kapsama alınması ise;  Çalışan sayısı 1000 ve üzerinde olan, bir işverene bağlı olarak çalışanlar 01.01.2017 tarihinden itibaren, Çalışan sayısı 250 ve üzerinde ancak 1000’den az bir işverene bağlı olarak çalışanlar 01.04.2017 tarihinden itibaren, Çalışan sayısı 100 ve üzerinde ancak 250’den az bir işverene bağlı olarak çalışanlar 01.07.2017 tarihinden itibaren, Çalışan sayısı 50 ve üzerinde ancak 100’den az bir işverene bağlı olarak çalışanlar 01.01.2018 tarihinden itibaren, Çalışan sayısı 10 ve üzerinde ancak 50’den az bir işverene bağlı olarak çalışanlar 01.07.2018 tarihinden itibaren, Çalışan sayısı 5 ve üzerinde ancak 10’den az bir işverene bağlı olarak çalışanlar 01.01.2019 tarihinden itibaren, uygulamaya girecektir.”

”KÖMÜRDEN ELEKTRİK ÜRETİMİ %23 ARTTI”
“2016 da yerli kömürden elektrik üretiminin bir önceki yıla göre %23 artması ve 2016 yılında tüm yerli kaynakların elektrik üretimindeki payının %46’ dan yüzde 49.3’e çıkararak rekor kırılmıştır. Doğalgazın payını %10 dan fazla düşmesi enerji üretimimizin cari açık üzerindeki etkisini azaltmıştır. 2017 yılı kapsamında Enerji Bakanlığı çalışmaları ile Rüzgar ve güneş enerjisi üretimi ihaleleri ile yapısal dönüşüm hedeflenirken ithalata dayalı ve arttırıcı bir yol izleneceği beklenmektedir.”

“SURİYELİLERE VATANDAŞLIK YOLU AÇIKLACAK”
“Ülkemize sığınan Suriyeliler, diğer yabancılar gibi nitelikli iş gücü veya yatırım koşulunu sağlamaları durumunda kart uygulamasından yararlanabilecekler. Entegrasyon eğitimine tabi tutulan ve burada uyum sağlayan Suriyelilere vatandaşlık yolu açılacak. Suriyeli sığınmacıların maliyeti 11,5 milyar dolar olarak tespit edilmiştir. İlk etapta aranan mesleki nitelikler göz önünde bulundurularak 30-40 bin kişi vatandaşlığa geçecek. Toplamda 300 bin kişinin Türk vatandaşı olması hedefleniyor. Varsa, bu kişilerin Türkiye’deki aile fertleri de vatandaşlık hakkı kazanmış olacak. Vatandaşlığa geçenler 1 yıl içinde yapılacak seçimlerde oy kullanamayacak. Mevcut hükümlere göre, vatandaşlık hakkı için yabancıların Türkiye’de 5 yıl kalmış olmaları gerekiyor. 2016 TÜİK Ekim ayı verilerine baktığımızda, işsizlik oranında bir önceki yıla göre 411 bin kişi artarak %46,2 olmuştur. İstihdam edilenlerin yüzde 19,5’i tarım, yüzde 19,4’ü sanayi, yüzde 7,6’sı inşaat, yüzde 53,6’sı ise hizmetler sektöründe yer aldı. Önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında hizmet sektörü payının %1,6 arttığı gözlenmektedir. Maliye Bakanlığının verileri sonucunda 2016 yılının bütçe giderleri 583,7 milyar lira, bütçe gelirlerinin 554,4 milyar lira ve bütçe açığının 29,3 milyar lira olarak gerçekleşmiştir. Faiz giderlerinin 50,2 milyar lira, vergi gelirlerinin 458,7 milyar lira olması sebebiyle bütçe gelir giderleri için uygulanan politikayla yıl içinde yaşanan olumsuz hadiselere rağmen hedefe ulaşılmıştır. Merkezi yönetim bütçesindeki iyileşme Devlet açığının da aşağı çekilmesine sebep olmuştur. Bu verimli tablo sonucunda Ülkemiz 2017 yılında hızlı bir şekilde sağlık, elektrik, karayolları, enerji ve madenciliğe yatırım kararı almıştır.”

“KAYITDIŞI İSTİHDAM HASSASİYETİMİZ DEVAM EDECEK”
“Türkiye ihracat kredi bankası olarak bilinen Eximbank kredilerinin TL olarak verilmesi ve aynı şekilde geri ödemelerin de TL olarak alınması kur dengesi adına önemli olacağı görüşündeyiz. 2017 de ülkemiz adına önemli adımların atılacağına ve büyüme sağlayacağına yürekten inanıyorum. Kıymetli meclis üyeleri, Uşak Ticaret ve Sanayi Odası olarak bizlerde bir taraftan Uşak ve Ülke ekonomisine katkı sağlamak için çalışmalarımıza devam etmekteyiz. 9-12 Ocak tarihleri arasında Manisa Uşak Afyon Kütahya illerinde gerçekleşen Kayıt dışı istihdamla mücadele projesi kapsamında odamız Genel Sekreteri ve Genel Sekreter Yardımcıları, SGK İl Müdürlükleri, İŞKUR İl Müdürlükleri, Zafer Kalkınma Ajansı yetkilileri Prof. Dr. Oğuz Karadeniz katılımıyla ortalama 400-500 kişinin ilgi gösterdiği toplantıdan olumlu yönde geri dönüşler aldık. Odamızın kayıt dışı istihdam konusunda gösterdiği hassasiyeti devam ettireceğiz. Bu konuda daha yararlı projelerle çalışmalarımıza devam edeceğiz”
“2017 ilk ayıyla beraber daha hızlı ve verimli çalışmalara başlamamız gerektiğini düşünüyorum. 2017 senesinde ISO 9001:2015 versiyonu kalite belgesine sahip olunması için odamız çalışmalarını son aşamaya getirdi.”

Toplantı konuşmaların ardından dilek ve temennilerin belirtilmesiyle son buldu.