Prof. Dr. Sözbilir "Uşak'ta 7.2 Şiddetinde Deprem Potansiyelli Fay Var"
Uşak Üniversitesi’nde düzenlenen “Ege Bölgesinde Meydana Gelen Deprem Fırtınaları ve Uşak’ın Risk Durumu” eğitiminin ardından, Dokuz Eylül Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Uşak Olay’a önemli açıklamalarda bulundu.
Uşak’ın deprem hazırlığı konusunda ciddi eksikler bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Sözbilir, özellikle Banaz Fayı ve Uşak Fayı üzerinde durarak, kentte kapsamlı bir deprem master planının bulunmamasını büyük bir risk olarak değerlendirdi.

“DEPREM MASTER PLANI OLMAMASI CİDDİ BİR EKSİKLİK”
1999 Marmara Depremi’nden sonra Türkiye genelinde çok sayıda bilimsel çalışma yapıldığını hatırlatan Sözbilir, buna rağmen bazı illerin hâlâ temel hazırlık adımlarını atmadığını söyledi.
Sözbilir, “Bir ilde deprem master planı yoksa, yani ‘hangi fay kırılırsa bu şehir nasıl etkilenir’ sorusuna bilimsel bir yanıt üretilemiyorsa, bu çok ciddi bir eksikliktir. Uşak’ta da maalesef böyle bir durum söz konusu” dedi.
Depreme hazırlık sürecinin mutlaka envanter çalışmalarıyla başlaması gerektiğini ifade eden Sözbilir, “Uşak’ta yapı stoğu detaylı şekilde incelenmeli, zemin özellikleri net olarak ortaya konmalı. Fayların konumu, uzunluğu ve deprem üretme potansiyeli bilimsel verilerle belirlenmeli. Bunun yanında Uşak Deprem Bilgi Sistemi gibi etkili bir altyapı mutlaka kurulmalı” diye konuştu.

"Hangi Fay Kırılırsa Hangi Binalar Zarar Görür Bilmeliyiz"
Deprem master planlarının teorik bir belge olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Sözbilir, bu çalışmaların doğrudan hayat kurtardığını belirtti.
“Banaz Fayı ya da Uşak Fayı kırıldığında hangi bölgeler, hangi binalar zarar görür, sıvılaşma riski nerelerde var; bunların tamamını önceden bilmek zorundayız. Senaryolar buna göre hazırlanmalı” dedi.
“Uşak'ta 7.2 Şiddetinde Deprem Üretebilecek Faylar Mevcut”
Uşak’ın deprem riskiyle ilgili en dikkat çekici açıklama ise olası deprem büyüklükleri oldu.
Sözbilir, “Yaptığımız il düzeyindeki bilimsel çalışmalar, Uşak’ta 6.2 ile 7.2 arasında deprem üretebilecek fayların bulunduğunu gösteriyor.
Geçmişte Gediz çevresinde büyük depremler yaşandı. Bu gerçek biliniyorken şehirleri buna göre hazırlamak zorundayız” ifadelerini kullandı.
Hasar tahmin ve risk azaltma çalışmalarının önemine dikkat çeken Sözbilir, “Deprem gelmeden önce yapılan her bilimsel çalışma, can kayıplarını önler. Gerekli hazırlıklar tamamlanırsa deprem sonrası büyük yıkımlar yaşanmaz” dedi.
“Uşak'ta Tüm Kurullar Birlik Olmalı”
Yetkililere çağrıda bulunan Prof. Dr. Hasan Sözbilir, deprem master planının tek bir kurumun işi olmadığını vurguladı.
“Valilikten belediyelere, mühendis odalarından üniversitelere kadar herkes bu sürecin içinde olmalı. Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) tabanlı, disiplinler arası büyük bir çalışma Uşak için hayati önem taşıyor” diyerek sözlerini tamamladı.