Yılda 978 bin ton hammadde dönüşümü gerçekleşirken, yılda 708 bin ton tekstil atığı geri dönüşümle kumaş oluyor.

Aynı zamanda 162 bin ton hayvan derisi işleniyor ve geri dönüşüme katkı sunuyor

Yenidünya ticaretinin en önemli konu başlıklarından olan Yeşil Dönüşüm ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması, Uşak Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleşen  ‘’Üretim ve Ticaretin Değişen Yüzü YEŞİL DÖNÜŞÜM’’ panelinde ele alındı.

Donusum3 Usak Olay

UTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selim Kandemi’in açılış konuşmasıyla gerçekleşen panele il kurum müdürleri ve UTSO üyeleri katıldı.

Kandemir konuşmasında; Uşak sektörlerinin bu konuda avantajlarının farkında olduklarını, Oda olarak gerçekleştirecekleri projelerde ve faaliyetlerde bu konu üzerinde hassiyetle durduklarını belirtti.

UTSO Başkanı Selim Kandemir, kentin yeşil dönüşümde avantajları olduğunu söyledi. Uşak’ın bir geri dönüşüm şehri olduğunu belirten Kandemir, şöyle konuştu, “İlimizde tekstil geri dönüşüm sektörümüz yanı sıra deri, plastik ve alimünyum geri dönüşüm sektörleri de yer almaktadır. Yılda, 708 bin ton kullanılmamış endüstriyel tekstil atığını, battaniye, çorap, kazak ve kumaşa dönüştürüyoruz. 162 bin ton küçük ve büyükbaş hayvan derisi; deri konfeksiyon, aksesuar sanayi, mobilya, kozmetik, gıda sanayi ve yün oluyor”.

Donusum1 Usak Olay

Oyun parkları ve yürüyüş yollarının inşa edildiği tartan pist malzemesinin de Uşak’ta yapıldığını aktaran Kandemir, şöyle devam etti: “10 bin  ton kullanılmış araç lastiği; çocuklar için tartan pist ve çeliğe dönüşüyor.

8 bin ton hurda alüminyumu; alüminyum tozu ve folya granünürüne dönüştürülmekteyiz ve sektörlerin hammadde ihtiyacına katkı sağlamaktayız. Yılda 978 bin ton hammaddeyi geri dönüştürüyoruz. Bu sayede çevreye zarar vermeden, ekonomik değeri olmayan ürünler tekrar ekonomiye kazandırılıyor”.

1965 Brüksel temsilcisi Haluk Nuray, Yeşil dönüşüm ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması başlıkları ile, yeni dünya ticaret sahnesine nasıl uyum sağlayacağız? neler değişiyor, ne yapmalıyız, nasıl değişmeliyiz gibi sorulara cevap verirken, perfect greencomtr Sürdürebilirlik Uzmanı Hilal Gökçe Erten, Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması Uygulama Metodolojisi ve örneklerini anlatan bir sunum gerçekleştirdi. Toplantı katılımcıların sorularının cevaplanması ile son buldu.