CHP Uşak Milletvekili Doktor Ali Karaoba, Meningokog Menenjiti’nin çocuklar üzerinde etkili ve ölümcül bir hastalık olduğunu bu sebeple tek koruma yolu olan aşının devlet kapsamında zorunlu hale gelmesi gerektiğini söyledi. Bununla alakalı TBMM’de araştırma önergesi verdiklerini söyledi.
Birçok çocuğun ölümüne sebep olan Meningokok menenjit aşıları ülkemizde devlet kapsamında olmadığını, isteyen aileler kendisi yaptırdığını aktaran Karaoba, “Uşak Malkoçoğlu İlkokulundan 1. sınıf öğrencisi Yiğit Efe Tufan’ın ölümü bu hastalıktan kaynaklanmakta. Okulda karantina uygulaması gerçekleşmesine rağmen başka bir öğrencimizde daha bu tanı ortaya çıkmıştır. Sağlık Bakanlığı’nın ücretsiz aşı takviminde yer almayan Meningokok Aşısının tek dozu ülkemizde 1444-2060 TL arasında değişen fiyatlarla satılmaktadır. Sağlık Bakanlığı Meningokok Menenjitinin görülme sıklığı konusunda herhangi bir bilgi paylaşımında bulunmamakta, verileri gizlemektedir. Yiğit Efe'mizi kaybettik ancak geride kalan çocuklarımızı korumak, bu hastalığın can almasını engellemek için tüm adımları atmak zorundayız. Bu sebeple 21 Milletvekili arkadaşımın da imza attığı Meclis Araştırma Önergesi'ni 3 Mayıs Cuma günü TBMM'ye gönderdim. Sağlık Bakanlığı'ndan en hızlı şekilde Uşak'ta ve Türkiye'deki durumun bilgilerini talep ettim. Sevgili öğrencimize bir kez daha Allah’tan rahmet, acılı ailesine, yakınlarına, şehrimize ve tüm eğitim camiamıza başsağlığı diliyorum ”dedi.
Meningokok Menenjiti Nedir?
Meningokok menenjiti, Neisseria meningitidis'in neden olduğu bakteriyel menenjit hastalığıdır ve büyük salgınlara neden olabilir.2,6 Meningokok menenjiti hastalığına çoğunlukla bakterinin 5 serogrubu neden olur: A, C, W, Y ve B.2,9 Hızlı seyreden ve 24-48 saat içinde ölüme neden olabilen son derece ciddi bir hastalıktır. Tedavi edilmezse vakaların %50'si ölümle sonuçlanabilir. Hayatta kalanların yaklaşık %10-20'sinde zeka geriliği, işitme kaybı ve diğer sakatlıklar oluşabilir.
Meningokok menenjiti ülkemizde en fazla 1 yaş altında görünür ve bir yaş altındaki vakaların %95'i ilk altı ayda görülür7,12,30 Menenjiti menedebilmek için en iyi yöntem aşılamadır.2 Daha fazla bilgi için doktorunuza başvurabilir ve menenjiti menedebilirsiniz.
Bebeğiniz risk altında mı?
Meningokokal menenjiti için birçok risk faktörü bulunmaktadır: Yetersiz beslenme, kalabalık ev, HIV enfeksiyonu, aşılanmamış olma, iç mekan hava kirliliği, orak hücre anemisi ve bebeklerde immün yetersizlik
Meningokok Menenjitinin belirti ve semptomları nelerdir?
Bebekler çok çabuk hastalandığı için tüm erken belirti ve semptomlarının farkında olunmalı ve kontrol edilmelidir.Belirtiler birçok yaygın hastalıkla karıştırılabilir16 ve beklenmedik bir şekilde ortaya çıkabilir.