Kış aylarının yaklaşması ile birlikte hastalıklar da baş göstermeye başladı. Özellikle okulların açılması, mevsim hastalıklarında artışların gözlenmesine yol açtı. Bu noktada bağışıklık sistemini doğal yollar ile güçlendirmek isteyen birçok kişi kış mevsiminin vazgeçilmezlerinden olan tarhanaya yönelik araştırmalar yapmaya başladı.

Ülkemizin pek çok yöresinde farklı tarzlarda tarhana yapımını rastlamak mümkündür. Ancak o tarhanaların arasında gerek yapılışı gerek ise de tadı ve şifası ile öne çıkan tarhana, Uşak’a aittir. Tescilli Uşak tarhanasında kırmızı biber başroldedir. Tohumları ayıklanmış etli kırmızı biberler ile hazırlanan Uşak tarhanası, birçok kişiye göre her derdin ilacıdır. Peki, Uşak tarhanası yapımında nelere dikkat etmek gerekir? Uşak tarhanası nasıl hazırlanır? İşte ayrıntılar…

UŞAK TARHANASI MALZEMELERİ

Uşak tarhanası için gereken malzemeler; 3 kg un, 1,5 kg kuru soğan, 1 kg domates, 3 kg kırmızı biber, 2 demet taze nane, 2 yemek kaşığı kaya tuzu, 1,5 kg süzme yoğurt şeklindedir.

UŞAK TARHANASI YAPILIŞI

Uşak tarhanasının yapımında izlenmesi gereken adımlar ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Domatesleri yıkayıp doğrayın ve ardından da 15 dakika kadar pişirin.

  • Domateslerin pişmesine yakın ayıklayıp yıkadığınız naneleri tencereye ekleyin.

  • Kuru soğanları ve tohumları çıkartılmış olan kapya biberleri sırası ile mutfak rondosundan geçirin.

  • Pişen naneli domatesi, doğranan kapya biber ve kuru soğan ile birlikte derin bir kabın içerisine alın. İyice karıştırdığınız karışımın içerisine süzme yoğurdu da ekleyerek karışımı bir gece kadar bekletin.

  • Bekleyen karışımın içerisine un ve tuzu da ilave ettikten sonra tarhana hamurunuzu kulak memesi kıvamından biraz daha yumuşak bir kıvam elde edene kadar yoğurun.

  • Hamurun kıvamını tutturduktan sonra hamuru 3 hafta kadar mayalanmaya bırakın (ilk hafta ağzı açık, sonraki haftalarda bir bez ile örtülü olacak şekilde). Bu süre içerisinde hamuru her sabah bir kaşık yardımı ile karıştırın veyahut da el yordamı ile yoğurun.

  • 3 haftanın ardından hamurdan avuç içi büyüklüğünde parçalar koparın ve temiz pamuklu bir bezin üzerine veyahut da fırın kağıtlarının üzerine serin. Hamur parçaları kurudukça diğer yüzlerini çevirin. Hamurlar tam olarak kuruduktan sonra parçaları ovalayın ve toz haline getirin. Toz tarhananızı cam kavanozlarda veyahut da bez torbalarda ağzı kapalı olacak şekilde saklayın.

Kaynak: UŞAK OLAY