Son yıllarda dünya genelinde modern çağın en tehlikeli hastalıklarından biri olarak görülen obezite, yaygınlaşıyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), vücut yağ kitle endeksinin “normal” kabul edilen seviyelerinin üzerine çıkılması anlamına gelen obeziteyi hastalık olarak değerlendiriyor. Günümüzde, dünya genelinde 500 milyon erişkinin ve 50 milyon çocuğun obeziteye bağlı sağlık sorunları yaşadığı ifade ediliyor.
Obezite yaygınlaşmaya devam ederken, bu hastalıktan mustarip kişilerin uygulayabileceği bazı yöntemler de bulunuyor. Fazla kilolu olmanın ötesinde hastalık boyutunda obezite hastası kabul edilen kişiler için Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Celal Kızılkaya, bu kapsamda bir yol haritası çizdi ve önemli uyarılarda bulundu. İşte detaylar
OBEZİTE HATALARI İÇİN YOL HARİTASINI ÇİZDİ
CNN Türk’ün haberine göre Mehmet Celal Kızılkaya, “Yapılan araştırmalar, obezite sıklığının ülkemizde de benzer düzeylerde olduğunu göstermektedir. Obezite hastalığı günümüzde önlenebilir ölüm nedenleri arasında sigaradan sonra ikinci sırada yer almaktadır” dedi.
CNN Türk’ün haberine göre Mehmet Celal Kızılkaya, “Yapılan araştırmalar, obezite sıklığının ülkemizde de benzer düzeylerde olduğunu göstermektedir. Obezite hastalığı günümüzde önlenebilir ölüm nedenleri arasında sigaradan sonra ikinci sırada yer almaktadır” dedi.
Estetik bir sorundan öte hayati risk barındıran bir hastalık olduğunu ifade eden Kızılkaya, obezite ile birlikte iskelet sistemi hastalıkları, akciğer hastalıkları, kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon ve hatta kanser hastalıkları gibi sağlık sorunlarının ortaya çıkabildiğini ifade etti. Kızılkaya bununla birlikte obezite hastaları için yol haritası çizdi
DOĞRU BESLENME ALIŞKANLIKLARI
Kızılkaya, ilk adımda doğru beslenmeyi vurguladı. Kilo verme ve sonrasında kilo korunmasında dikkat edilmesi gereken en temel kuralın doğru beslenme olduğunu belirten Kızılkaya, mevcut alışkanlıkların terk edilip yeni bir yola girilmesi gerektiğini ifade etti. Kızılkaya, glisemik indeksi yüksek gıdaları azaltıp, lif zengini besinlerin tüketilmesini önerdi.
HAREKETLİ YAŞAM TARZI
İkinci adımda hareketli bir yaşam tarzını vurgulayan Kızılkaya, hareketsiz yaşamın metabolizmayı yavaşlattığını ve bu nedenle de mutlaka hareketli bir hayat tarzının benimsenmesi gerektiğini ifade etti. Kızılkaya bu hareketli yaşam tarzının, hafif tempolu yürüyüşler ile başlayabileceğini dile getirdi.
CERRAHİ MÜDAHALE: AMELİYAT
Dördüncü adımda ameliyata değinen Kızılkaya, ilk üç adıma rağmen kilo vermemiş olan kişilerde obezite tedavisinde düşünülebilen ve uygun kişilerde ameliyat yöntemine başvurulabileceğini ifade etti.
AMELİYAT SONRASI KİLO KORUNUMU
Kızılkaya beşinci adımda ise işin ameliyat olmak ile bitmediğini ve ameliyat sonrasında kiloyu korumak için kazanılan alışkanlıkların sürdürülmesi gerektiğini ifade etti. Kızılkaya burada takip programlarının uygulanabileceğini söyledi.