Fırınlar için özel olarak üretilen temizleyiciler vardır. Bu temizleyiciler sayesinde fırınlar tertemiz bir hale gelir. Ancak kimyasal maddelerin pek çok zararı vardır. Bu zararların önüne geçmek için doğal yöntemlerle temizlik yapılmalıdır. Doğal yöntemler sayesinde fırında kimyasal kalıntıları meydana gelmez.
Doğal yöntemlerle temizlik yapmak için kullanılabilecek malzemeler arasında karbonat ve limon yer alır. Temizlik kabının içerisine bir paket karbonat ile limon suyu konulmalıdır. Ardından bu karışım çalkalanır. Karışım, fırının iç kısmına uygulanır. Bu karışımın yüzeyde 30 dakika süreyle bekletilmesi gerekir. Bekleme süresi dolduğu zaman fırının yüzeyi silinmelidir.
YAĞ LEKELERİNİ ÇIKARMAK İÇİN NE YAPMAK GEREKİR?
Yağ lekelerini çıkarmak isteyenlerin yarım su bardağı amonyak, 2 bardak su kullanması gerekir. Amonyaklı su, fırının içine uygulanır. Bu işlemden sonra birkaç saat fırının kapağı kapatılır. Amonyak sayesinde eski yağlar, yanıklar giderilir. 2 saat boyunca ılık bir bez kullanılarak tüm yüzeyin temizlenmesi gerekir.
FIRIN CAMI TEMİZLİĞİ NASIL YAPILIR?
Fırın camı temizliği için temizlik kabı içerisine sirke ve su ilave edilir. Kabın içerisinde yer alan sirkeli suya bazı malzemeler de ilave edilir. Sıvı sabun, rendelenmiş sabun ve karbonat ilave edilerek etkili bir formül hazırlanır. Bu karışım, özellikle fırın camlarında kullanılmalıdır. Karışım, sünger kullanılarak fırın camına uygulanır.
Temizlik sonrasında nemli ve sık durulanan bir bez yardımıyla camlar silinir. Bu karışım, fırın tellerini temizlerken de kullanılır.
FIRIN TEMİZLİĞİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?
Fırınların her kullanımdan sonra temizlenmesinde fayda vardır. Aksi takdirde yağlar ve yemek artıklarını fırından çıkarmak daha zor hale gelir. Fırının iç ve dış kısmının çizilmemesi için aşındırıcı malzemeler kullanılmamalıdır.
Kimyasal maddeler ile yapılan temizlik sonrasında fırının içerisi, kalıntı kalmayacak şekilde temizlenmelidir. Aksi takdirde kimyasallar, yemeklere geçebilir.