Bu kapsamda, kira fiyatlarının yükselmesi sonrasında kiracı olduğu evi başkalarına günlük kiraya verenlere 100 bin lira idari para cezası uygulanacak. Aynı zamanda, izin belgesi olmayan konutların turizm amaçlı kiralanmasına aracılık edenlere de aynı ceza kesilecek.

Son yıllarda, kalabalık mekanlardan kaçınmak isteyen veya otel konaklaması tercih etmeyenlerin tercihi olan günlük ev kiralaması, tatil anlayışında önemli bir değişikliğe neden oldu. Tatil maliyetlerini düşürmek isteyenlerin yanı sıra, ev sahiplerinin yüksek kazanç beklentisiyle konutlarını günlük kiraya vermeleri, emlak sektöründe sorunlara yol açtı. Özellikle Antalya'da pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşı sonrası ev kiralarında yaşanan yüzde 8'lik artış dikkat çekerken, kiralık ev stokunun azalması ve konut sahibi ile kiracı arasındaki anlaşmazlıklar sektörde sorunlara neden oldu.

Yeni Yasa İle Günlük Kiraya Verenlere Ağır Cezalar Geliyor: 100 Bin Lira İdari Para Ceza!

Emlak sektöründeki olumsuz etkilerin yanı sıra, "korsan" emlakçıların sayısının hızla artmasıyla birlikte, kayıt dışı ekonominin büyüdüğü belirtiliyor. Antalya Emlakçılar, Oto Galericileri, İş Takipçileri Odası Başkanı İsmail Çağlar, kayıt dışı ekonominin önüne geçilmesi için 1 Ocak'tan itibaren yürürlüğe girecek olan yeni yasanın önemli bir adım olduğunu belirtti. Çağlar, yasal düzenleme olmaması nedeniyle kayıt dışı ekonominin arttığını, vergi ödemeden faaliyet gösterenlerin sayısının fazla olduğunu ifade etti.

Antalya'da odaya kayıtlı 6 bin esnafın bulunduğunu ve bu esnafın 3 bin civarında yabancı "ayakçı" diye tabir edilen kişilerden oluştuğunu belirten Çağlar, her gün 20-30 şikayet aldıklarını ve incelenen kişilerin odalarına ve maliyeye kayıtlı olmadıklarını tespit ettiklerini söyledi. Çağlar, yeni yasanın denetleme yapılması ve kayıt dışı ekonominin engellenmesi açısından önemli olduğunu vurguladı.

Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz ise pandemi, Rusya-Ukrayna savaşı, deprem gibi etkenlerle kiralık ev fiyatlarının arttığı Türkiye'de, günlük kiralık ev arzının son 2 yılda yüzde 97 arttığını belirtti. Gündüz, büyükşehirler ve turistik bölgelerde günlük kiralama yönteminin kısa süreli seyahat veya tatil için bir alternatif olduğunu ifade ederken, bu süreçte kiralık ev fiyatlarının 4 kat arttığına dikkat çekti.

Gündüz ayrıca, günlük ev kiralama yönteminin turizm sektöründe yeni bir iş modeli oluşturduğunu ve ev sahiplerinin yüksek kazanç beklentilerinin kayıt dışı ekonomiye ve yetkisiz kişilerin sayısının artmasına neden olduğunu dile getirdi. Yeni yasa ile bu sorunlara çözüm getirilmesi hedefleniyor.

Yasanın detaylarına göre, konutların turizm amaçlı kiralanabilmesi için turizm amaçlı kiralama sözleşmesi yapmadan önce izin belgesi alınması gerekecek. İzin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı kiralanan konutları kiraya verenlere, her bir konut için 100 bin lira idari para cezası uygulanacak ve izin belgesi alabilmeleri için 15 gün süre tanınacak. Bu süre içinde izin belgesi almayanlar, 500 bin lira idari para cezasına çarptırılacak ve bir kez daha 15 gün süre tanınacak.

İzin Belgesi Olmayan Günlük Kiracılarılara Ağır Ceza 

Ayrıca, izin belgesi sahibi olan kişilerden kiraladığı konutu kendi adına mesken olarak kullanmak amacıyla turizm amaçlı kiraya verenlere de her bir sözleşme için 100 bin lira idari para cezası uygulanacak. İzin belgesi bulunmaksızın faaliyetine devam edenlerle, her bir konut için 100 günden fazla süreli kira sözleşmesi yapmasına rağmen ilk sözleşme tarihinden itibaren 1 yıl içinde aynı konutu 4 defadan fazla kiraya verenlere ise 1 milyon lira idari para cezası verilecek.

Bu yasal düzenlemenin, kayıt dışı ekonominin engellenmesi ve sektördeki güvenlik açısından önemli bir adım olduğu belirtiliyor.

Kaynak: Hava Aksu