Özellikle orta ve büyük ölçekli işletmeler için olmazsa olmaz niteliğinde olan ERP programı, birbirinden bağımsız gibi görünen sayısız iş sürecini birbiriyle entegre etmeyi başarır.  İş dünyasında verimli bir şekilde kullanılan bu etkili program, farklı iş disiplinleri ve iş süreçleri arasında doğru biçimde veri akışı sağlamaktadır.

Kurumsal işletmelerde tercih edilme yüzdesi oldukça yüksek olan ERP yazılımı, özellikle de ekip sayılarının arttığı organizasyon yapılarında daha verimli sonuçlar yaratır. ERP, “Kurumsal Kaynak Planlama” ya da bir başka deyişle “Enterprise Performance Management” sözcüklerinin kısaltmasıdır.             

ERP programı ne işe yarar?

ERP bir işletmede yer alan farklı departmanlar arasında etkili bir şekilde entegrasyon sağlar. Tasarımdaki bütün detaylar bu entegrasyonun başarısı üzerine kuruludur. Böylece bir işletme içerisinde yer alan ve birbirinden bağımsız gibi görünen birimler arasında hızlı ve hatasız şekilde veri akışı sağlanabilir. Bu entegrasyon başarısı işletme içerisinde çalışanlar arasındaki iş birliğini ön plana çıkartır. Aynı şekilde ERP programı personel arasında iletişimin doğru bir şekilde yönlendirilmesine olanak tanır.

Yapılacak olan herhangi bir işlemde gereksiz olarak kabul edilen yinelemeler ciddi seviyede düşülür. ERP yazılımları ile işletmeye dair bütün veriler tek bir merkezden dijital olarak yönetilebilir. Bu durum hem raporlama işlemlerinin kolaylaşmasını hem de yöneticilerin karar alma hızını olumlu yönde etkiler. Verimli olarak çalışan bir ERP yazılımı sayesinde uzun vadeli analizler, tahminler ya da bütçe planlamaları yapabilmek mümkün hale gelmektedir.

ERP programı kullanma avantajları nelerdir?

ERP programlarının en önemli avantajı verileri tek bir ana kaynakta toplayıp veri bütünlüğünü oluşturabilmesidir. Bu durum da işletme içerisindeki güvenliği ve tutarlılığı pekiştiren bir unsur olarak öne çıkar. ERP programlarında yer alan ek araçlar sayesinde kısa ve uzun vadeli performans analizlerine ya da raporlarına ulaşmak mümkündür.

Diğer taraftan ERP programları maliyet tasarrufu, verimlilik artışı, karar verme süreçlerinin iyileştirilmesi, müşteri memnuniyetinde artış ya da yasal prosedürlere uyum becerisi gibi son derece olumlu sonuçlar yaratır.

Editör: Öyküm Yavuz