Kafe ve Restoranlarda kuver ve servis ücreti yasaklandı
Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelik değişikliği Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni düzenlemeyle birlikte yiyecek ve içecek hizmeti sunan işletmelerin müşterilerden menü fiyatı dışında ek ücret talep etmesinin önüne geçildi.
Karar, Uşak’taki restoran, kafe ve pastaneler dahil Türkiye genelindeki tüm işletmeleri kapsıyor.
Menü Fiyatı Dışında Ücret Alınamayacak
Yapılan değişikliğe göre işletmeler, fiyat listelerinde yer almayan herhangi bir kalem için müşteriden ayrıca ücret isteyemeyecek. Özellikle sıkça tartışma konusu olan “servis bedeli”, “masa ücreti” ve “kuver” gibi adlarla ek ödeme talep edilmesi yasak kapsamına alındı.
Böylece tüketiciler, masaya oturmadan önce gördükleri fiyat listesi üzerinden ödeme yapacak. Menüde yer almayan bir hizmet için sonradan ücret yansıtılamayacak.
İşletmeler Fiyat Listesi Düzenleyecek
Düzenleme, fiyat etiketlerine ilişkin kuralları da netleştiriyor. Sunulan hizmet karşılığında talep edilecek tüm bedellerin açık şekilde tarife ve fiyat listesinde gösterilmesi zorunlu olacak.
Yetkililer, uygulamanın hem fiyat şeffaflığını artırmayı hem de tüketici ile işletme arasında yaşanan ücret anlaşmazlıklarını azaltmayı amaçladığını belirtiyor.
Yürürlük Başladı
Söz konusu yönetmelik değişikliği Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihte yürürlüğe girdi. Denetimlerin ise Ticaret Bakanlığı birimleri tarafından sürdürüleceği bildirildi.
Tüketiciler, kurala aykırı uygulamalarla karşılaşmaları halinde ilgili kurumlara şikâyette bulunabilecek.
