2023- 2024 eğitim ve öğretim yılı başlangıcında sınıf tekrarından ders geçme notuna kadar pek çok alanda değişiklikler yapan Milli Eğitim Bakanlığı, eğitimde verimliliğin ve kalitenin artırılması amacı doğrultusunda yeni uygulamaların da söz konusu olacağını belirtmişti. Bakanlığın sınıf geçişini zorlaştıran uygulamalarının ardından milyonlarca öğrenciyi ve öğretmeni yakından ilgilendiren bir gelişme daha yaşandı.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde düzenlenen Kabine Toplantısı’nın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmen atamalarından müfredat değişikliğine kadar pek çok konuda önemli bilgilendirmelerde bulundu.

“ÖĞRETMEN ATAMALARINDA MÜLAKAT OLACAK MI?”

 Bir süredir gündemde olan öğretmen atamalarında mülakat uygulaması ile ilgili konuşan Bakan Tekin, gazetecilerin ‘Mülakat kalktı mı?’ sorusu üzerine yürürlükte olan uygulamaları hatırlattı. Milli Eğitim Teşkilatı Kanunu’nu düzenleyen kanun hükümde kararname kapsamında sınav uygulamasının zorunlu hale getirildiğini belirten Bakan Tekin, 2016 yılında yürürlüğe girmiş olan sistem dahilinde KPSS’de belirli bir puanı geçen adayların 3 katı kadar adayın sözlü sınava çağrıldığını ifade etti.

Kanunlar doğrultusunda öğretmen atamalarında mülakatın zorunlu olduğunu ifade eden Bakan Tekin, “Şu an için öğretmen alımlarında sözlü sınavın olması yasal bir zorunluluktur” açıklamasında bulundu.

MÜFREDAT BAŞTAN AŞAĞIYA DEĞİŞECEK

Açıklamasının bir kısmında yeni bir uygulama üzerinde çalışıldığına dikkat çeken Bakan Tekin, yapılacak olan müfredat değişikliğinin muhtemelen aralık ayı içerisinde kamuoyu ile paylaşılacağını belirtti. Uzun süredir bir müfredat değişikliği üzerinde çalıştıklarını belirten Bakan Tekin, şu ifadeleri kullandı: “Tekrar eden konular var. İlkokul, ortaokul, lisede tekrar eden konular mevcut. Hemen hemen tüm kademelerde tekrar eden konular ve kazanımlar var. Öncelikle bunları sadeleştirmek veya çıkartmak üzerine çalışmalarımızı yoğunlaştırıyoruz.”

Ek olarak bazı konuların pedagojik usuller ile anlatılmadığını belirten Bakan Tekin, ilkokulda ya da lisede anlatılan konuların birbirlerini tamamlamadıklarına dikkat çekti. Müfredat ağır ve çok fazla konuyu kapsadığı için öğretmenlerin yetişemediklerini ve bu tip sıkıntıların ortaya çıktığını belirten Bakan Tekin, ortaokulda ise nerede ise lisans düzeyinde okutulan konuların mevcut olduğunu ifade etti.

Tüm bu sorunları göz önünde bulundurduğunda bir revizenin gerekli olduğunu belirten Bakan Tekin, 2017’de yapılan müfredat değişikliğini işaret ederek şu ifadeleri kullandı: “O tarihten bu yana küçük revizeler dışında kapsamlı bir değişiklik olmadı. Kapsamlı değişiklik, bu çalışmamızla olacak inşallah.”

Kaynak: hava aksu